Hava taşımacılığı 2023’ten önce normale dönmeyecek

Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği (IATA), havayolu ulaşımının 2023’ten önce pandemi kriz öncesi düzeyine ulaşmayacağı öngörüsünde bulundu.

Dünya genelinde 280 dolayında şirketi temsil eden IATA yaptığı açıklamada hava taşımacılığının koronavirüs krizi öncesi düzeyine ulaşmasının 2023’ten önce mümkün olmadığını belirtti.

Açıklamada, hava taşımacılığının yeni sağlık tedbirleriyle bağlantılı aşırı maliyet nedeniyle daha fazla etkilenebileceğine dikkat çekildi.

IATA’nın ekonomi şefi Brian Pearce, “Covid’in uçak yolcuları üzerindeki etkileri şüphesiz yıllarca sürecek” dedi.

Yeni koronavirüs pandemisinden kaynaklı olarak milyarlarca insana uygulanan hareket kısıtlaması nedeniyle hava ulaşımı neredeyse felç oldu.

Tahminlere göre uçakların yüzde 90’ı piste çakılı kaldı. IATA daha önceki bir açıklamasında “benzeri görülmemiş bir kriz” demişti. Derneğe göre 2020 yılında hava taşımacılığı sektöründeki iş hacmi en az 320 milyar dolar kaybedecek. Yine IATA’ya göre ilgili devletleri müdahalesi olmazsa dünya genelindeki havayolu şirketlerinin yarısı gelecek haftalarda veya aylarda hızlı bir şekilde iflasa gidebilir.