Havacılık sektöründe 25 milyon iş birimi tehlikede

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havacılık sektörü ve bağlı faaliyetlerde 25 milyon iş biriminin koronavirüs nedeniyle tehlikede olduğunu bildirdi.

Covid-19 pandemisi nedeniyle uykuya geçen havayolu şirketleri için gelecek aylarda hatta yıllarda yeniden doğrulma perspektifleri görünmüyor. Binlerce iş biriminin tamamen ortadan kaldırılmasından endişe ediliyor.

Avrupa’daki temel havayolu şirketleri açık bir mektupla, Avrupa düzeyinde acil mali destek ve düzenlemeler istedi.

Uzmanlar ve bu sektördeki büyük şirketler, hava ulaşımındaki krizin iki ila üç yıl sürebileceğine işaret ediyor.

British Airways, toplam 42 bin iş biriminden 12 binini ortadan kaldıracaklarını açıkladı.

Aynı gün İskandinav SAS havayolu şirketi 5 bin iş birimine, İzlandalı Icelandair ise 2 bin iş birimine son verdiklerini duyurdu.

IATA’nın mali sorumlusu Brian Pearce çok sayıda havayolu şirketinin ödeme sorunu yaşadığını, hükümetlerin verdiği desteğin son derece kırılgan olduğunu savundu.

IATA’ya göre 2020’de havayolu şirketlerinin iş hacmi 314 milyar dolarlık düşüş yaşadı. Bir önceki yılın gelirine kıyasla yüzde 55’lik bir çöküş var.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, dünya genelinde havacılık sektörü ve bağlı faaliyetlerde 25 milyon iş birimi tehdit altında bulunuyor.

Bundan bir hafta önce Avustralya havayolu devi Virgin Australia iflasını veren ilk havayolu şirketi oldu.

Norveç’te ucuz tarifeli Norwegian Air Shuttle 20 Nisan günü yaptığı açıklamada İsveç ve Danimarka’daki dört şubesinin iflas ettiğini ve 4 bin 700 iş biriminin tehlikede olduğunu duyurdu.