Hayatta kalan göçmenler: Bizi kurtarmak istemediler, kaza değildi!

Yunanistan’da yüzlerce göçmenin kaybolduğu gemide hayatta kalanlar, Yunan sahil güvenlik birimlerinin kendilerini kurtarmak istemediklerini söylediler.

14 Haziran’da batan gemiye ilişkin Yunanistan makamlarını zan altında bırakan emareler artıyor.

Yunan hükümeti, tek sorumluğunun insan tacirlerinde olduğunu savunuyor. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis 29 Haziran Perşembe günü Brüksel'de yaptığı açıklamada, "Asıl sorumluluk, tekneyi çaresiz insanlarla (...) onlara can yeleği bile vermeden dolduran suç çetelerinindir." dedi.

Ancak hayatta kalan göçmenler, Yunan sahil güvenlik birimlerinin kendilerini kurtarmak istemediği tepkisinde bulundu.

Avrupa sınır kurumu Frontex de, Yunanistan’da en az 82 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin kaybolduğu tekne faciasında Yunanistan makamlarının yardım teklifini görmezden geldiğini belirtmişti.

Hayatta kalan göçmenlerden beşi AFP’ye konuştu. Atina’nın kuzeyindeki Malakasa mülteci kampında tutulan 26 yaşındaki Suriyeli mülteci Hassan, öfkesini gizlemeyerek "Yunan sahil güvenliğinin bizi kurtarmak istediğine dair hiçbir izlenimim yoktu" dedi.

Hayatta kalanların tanıklıklarına göre gemide 600 ile 750 arasında kişi vardı. Bunlar arasında kadın ve çocuklar da bulunuyordu. Sadece 104 kişi kurtarılmıştı.

27 yaşındaki Suriyeli Ahmed, "Tam olarak kaç kişi olduklarını bilmiyorum ama feryatlarını, feryatlarını duyduk" diye anımsıyor.

Hayatta kalan beş kişiye göre, sahil güvenlik görevlileri tarafından tehlikede olan teknelerine onları çekmek için iki kez halat atıldı. İlk sefer, ip düştü.

KAZA DEĞİLDİ!

28 yaşındaki Suriyeli Salim, ikinci kez, “ip, aniden çok hızlı bir şekilde zikzaklar çizerek dalgalar oluşturan askeri tekne tarafından pruvaya bağlandı. İşte o zaman tekne alabora oldu” diyor.

Diğerleri gibi can güvenliğinden korktuğu için kimliğinin açıklanmasını istemeyen bu mülteci, sahil güvenliği kasten hareket etmekle suçladı: “Kaza değildi!”

Mülteciler Konseyi'ne (GCR) göre hayatta kalan 35 ila 40 kişi, sahil güvenliğin tekneyi halatla çekmesiyle ilgili aynı olayları anlattı.

GCR direktörü Lefteris Papagiannakis “Tekneyi neden çektiler? Soruşturmanın sonuçlarını beklememiz gerekiyor” derken, ancak kurtarma operasyonunda bariz bir gecikme olduğunu kaydetti.