Hindistan ve Pakistan’da kasırga nedeniyle 40 bini aşkın tahliye

Hindistan ve Pakistan’da yaklaşan Biparjoy Kasırgası nedeniyle 40 binde fazla kişi tahliye edildi.

Saatteki hızı 150 km'ye varan rüzgarların eşlik ettiği güçlü Biparjoy Kasırgası yaklaşırken Hindistan ve Pakistan'da 40 binden fazla insanın tahliye edildiği bildirildi.

Bengalcede “Felaket” anlamına gelen Biparjoy, salı günü itibariyle Umman Denizi'nde ilerlerken, meteoroloji servislerine göre perşembe günü güney Pakistan ile batı Hindistan arasında karaya çıkması bekleniyor.

Pakistan'ın Sindh eyaletinde 22 binden fazla kişi, Hindistan'ın Gujarat eyaletinde ise 20 binden fazla kişi tahliye edildi.

Gujarat sahilinde, dalgaların yüksekliğinin üç metreyi aşabileceği tahmin edilirken, bu nedenle balıkçılara limanda kalmaları uyarısı yapıldı.

Hindistan Sahil Güvenliği, Pazartesi günü fırtınaya yakalanan bir petrol arama gemisinin 50 mürettebatını tahliye etmişti.

Gujarat yetkililerine göre, kasırga yaklaşırken şiddetli yağmurlar ve güçlü rüzgarlar şimdiden üç kişinin ölümüne neden oldu. Yaklaşık 1,6 milyon kişinin tehdit altında olduğu bildirildi.

Badin bölgesi komiser yardımcısı Agha Shahnawa AFP'ye verdiği demeçte, Pakistan'da 22.000 ila 23.000 sahil köyü sakininin iç kısımlara tahliye edildiğini söyledi. İlçedeki okullarda kurulan geçici barınaklarda on binlerce kişi barındı.

2021'de aynı bölgede Tauktae Kasırgası nedeniyle 150'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, önemli hasar oluşmuştu.

Kasırgalar on milyonlarca insanın yaşadığı kuzey Hint Okyanusu kıyıları için yaygın bir tehdit olarak varlık gösteriyor. Bilim insanlarına göre, bu fenomenler küresel ısınma nedeniyle daha şiddetli olma eğilimindeler.