Hollande: Türkiye’nin vize serbestisi için 72 kritere uyması gerekiyor

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, mülteci pazarlığı çerçevesinde Türkiye’ye tanınan vize serbestisi konusunda bir açıklamada bulundu. Hollande, Türkiye’nin vize serbestisi için 72 kritere uyması gerektiğini kaydetti.

François Hollande, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında gerçekleşen mülteci zirvesi ardından bir basın açıklaması yaptı.

Hollande, Türkiye’nin Yunanistan’a illegal olarak geçen göçmen ve mültecileri yeniden kabul için “önemli bir davranışta” bulunduğunu belirtti.

KRİTERLERE UYULMAZSA HAZİRAN AYI GEÇERLİ DEĞİL

Bunun karşılığındaki vize serbestisinin de bir yol haritasına göre belirlendiğini ifade eden Hollande, vize serbestisi anlaşmasının Haziran ayında kriterlere uyulması çerçevesinde olduğunu söyledi.

Hollande, “Uyulması gereken 72 ilke var (...) Eğer kriterler uygulamaya konulmazsa Haziran ayı da geçersiz olacak” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, genel anlamda bir anlaşma için yapılan müzakerelerin Türkiye’nin şartlarına göre değil, Türkiye ve Avrupa’nın ortak çıkarlarına göre yapıldığını söyledi. Sözkonusu anlaşma 17-18 Haziran tarihlerindeki Avrupa Konseyi toplantısında kararlaştırılacak.

Hollande Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine katılan Türkiye’nin koşul dayatacak, para isteyecek, koşulsuz ve kritersiz vize isteyecek bir pozisyonda olmadığına vurgu yaptı.

Hollande, “Hayır, ortak bir çıkar var. O halde Avrupa Birliği ve Türkiye arasında ortaya konulan kurallar var” diye konuştu.