Homo floresiensis bilinenden daha eski dönemde yaşamış

İlk kez 2003 yılında Endonezya’nın Flores adasında keşfedilen ve günümüzden 12 bin ila 18 bin yıl öncesine kadar yaşadıkları tahmin edilen Homo Floresiensis türü ile ilgili birçok bilinenin yanlış olduğu anlaşıldı.

İlk kez 2003 yılında Endonezya’nın Flores adasında keşfedilen ve günümüzden 12 bin ila 18 bin yıl öncesine kadar yaşadıkları tahmin edilen Homo Floresiensis türü ile ilgili birçok bilinenin yanlış olduğu anlaşıldı. Küçük boyları nedeniyle ‘Hobbit’ olarak da adlandırılan bu türün en az 50 ila 60 bin yıl önce yaşadığı ortaya çıkarken, yok oluşunda modern insan türü Homo Sapiens’in payı olup olmadığı araştırılıyor. 

Avustralya’nın Wollongong Üniversitesi uzmanlarınca yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayınlanırken, Homo floresiensis ile ilgili bilinenlerin yanlış olduğunu ortaya koydu. 2003 yılında bulunan bu insan türünün günümüzden 12 bin ile 18 bin yıl öncesine kadar var oldukları tezinin yanlışlığı bilimsel olarak kanıtlandı. 

Bu türün, günümüzden 50 bin yıl önce Afrika’dan çıkarak Asya ve Avustralya’ya ve de Flores adasına ulaşan Homo Sapiens’ler ile birlikte 40 bin yıla yakın yaşamış olması olasılığı oldukça tartışmalı ve gerçek dışı bulunuyordu. 

SONRADAN MEYDANA GELEN EROZYONLU TOPRAK TABAKASI İNCELENMİŞ

Oysaki, Flores adasında o dönemde Liang Bua adlı mağarada yapılan kazılarda, söz konusu mağaranın günümüzden yaklaşık 20 bin yıl önce erozyona uğramış olduğu anlaşılamamıştı. 

Wollongong Üniversitesi uzmanlarının araştırmasında ise, Homo floresiensis insanının kemiklerinin bulunduğu mağaranın doğu kısmında sonradan erozyon olduğu ve bu nedenle 2003’teki araştırmanın yanlış sonuçlara ulaştığı kanıtlandı. Yapılan incelemeler sonucu, daha önceki kazılarda, Hobbit olarak da bilinen Homo floresiensis’lerin kemiklerinin olduğu alandaki toprak katmanlarının sonradan oluşan erozyon nedeniyle daha yeni tarihi gösterdiği anlaşıldı. Bu erozyonun yaklaşık 20 bin yıl önce oluştuğu belirlendi. 

2007-2014 yılları arasında alınan örneklerde yapılan incelemeler sonucu, homo floresiensis’in günümüzden yaklaşık 60 bin ila 100 bin yıl öncesinde söz konusu mağarada yaşadığı anlaşıldı. Zira söz konusu bölgedeki erozyona uğramamış alandaki sedimentlerin yaklaşık 74 bin yıl öncesine olduğu ortaya çıkmıştı. 

Uzmanlar, son incelemeleri için uranyum/toryum veya argon tekniğiyle bulunan kalıntıların yaşını belirlemeye çalıştılar. 

Araştırmada, disiplinler arası metotlar uygulanması sayesinde de gerçeğe yakın tarihlendirmelerin elde edildiği bildiriliyor. 

‘HOBBİTLERİN’ YOK OLMASINDA HOMO SAPİENSLERİN PAYI VAR MI? 

Öte yandan, Homo floresiensis türünün son olarak var olduğunun düşünüldüğü 50 ile 60 bin yıl önce toplam dört insan türünün aynı andaki varlığı söz konusu. Bunlar, günümüz insanı Homo Sapiens ile Neandertaller ve Sibirya’da yaşamış olan Homo Denisoviens. 

Homo Sapiens’in Avrupa’ya ayak basması ardından Neandertaller’in yok olduğu, Homo Denisoviens’in ise modern insanla karıştığı biliniyor. Ancak  Homo Floresiensis’in yok olmasında modern insanın payı henüz net olarak bilinmiyor. 

Wollongong Üniversitesi araştırmasında dikkat çeken bir diğer nokta ise, Homo Sapiens’in bölgeye geldiği tahmin edilen günümüzden 50 bin yıl kadar önce birçok hayvan türünün de peş peşe yok olmuş olması.