HPG, şehit gerillanın kimliğini açıkladı

Besta'da şehit düşen YJA Star gerillası Sibel Çelik’in(Tavîn Tekoşîn) kimliğini açıklayan HPG, “Her zaman bu güzel özellikleriyle hatırlanacak ve mücadelemize öncülük yapmaya devam edecektir” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“5 Şubat 2023 günü yaptığımız açıklamada işgalci Türk ordusunun 21 Ocak 2023 günü Besta alanında kapsamlı bir operasyon başlattığını, 22-23 Ocak günlerinde güçlerimiz ile işgalciler arasında yoğun çatışmaların yaşandığını belirtmiştik. Yaşanan bu çatışmalarda diğer altı yoldaşımızla birlikte Nûda–Zozan Öcal yoldaşımızın da 23 Ocak 2023 günü şehadete ulaştığı bilgisini paylaşmıştık. Fakat daha sonra alınan kesin bilgiler temelinde Nûda yoldaşımızın şehadete ulaşmadığı ve görevi başında olduğu anlaşılmıştır. Yaşanan bu yoğun çatışmalarda Nuda yoldaşımızın değil, Tavîn Tekoşîn yoldaşımızın şehadete ulaştığı kesinlik kazanmıştır. Yaşanan bu yanlışlıktan dolayı başta Nuda yoldaşımızın değerli ailesinden ve tüm halkımızdan özür diliyoruz.

Mücadeleci kişiliği, kadın özgürlük ideolojisindeki net duruşu ve Önder Apo’nun iyi bir yoldaşı olma çabasıyla örnek bir PKK ve PAJK militanı olan Tavîn yoldaşımız, aynı zamanda ülkeye olan bağlılığın da eşsiz bir örneği olmuştur. Avrupa’da doğup büyümesine rağmen hiçbir zaman Kurdistan gerçekliğinden kopmayan ve bu uğurda mücadele eden Tavîn yoldaşımız, bu duruşu ile Kurdistan gençliğinin mücadele çizgisi haline gelmiştir.

Botan’da yürüttüğü destansı mücadelesi ve düşmana karşı verdiği fedaice savaşıyla yoldaşlarına öncülük yapan Tavîn yoldaşımızın, değerli ailesine ve tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Tavîn Tekoşîn yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Tavîn Tekoşîn
Adı Soyadı: Sibel Çelik
Doğum Yeri: Almanya
Anne – Baba Adı: Nazime–Hayri
Şehadet Tarihi ve Yeri: 23 Ocak 2023 / Besta

 

Tavîn yoldaşımız aslen Çewlîg’li yurtsever bir ailenin ferdi olarak Almanya’da doğup büyümüştür. Ailesinin yurtsever, Kürt kültür ve geleneklerine bağlı olması nedeniyle Kürtlük özüne göre yetişmiştir. Kapitalist sistemin tüm asimilasyon politikalarına rağmen dilinden, kültüründen vazgeçmemiş, kendisini korumasını başarmıştır. Yine halkımızın ülkemiz Kurdistan başta olmak üzere bulunduğu her alanda özgürlük mücadelesini geliştirmesi ve sahiplenmesi Tavîn yoldaşımızı etkilemiştir. Kurdistan’dan binlerce kilometre uzakta olsa dahi yüreği her zaman ülkemizde yürütülen özgürlük mücadelesi ile birlikte atmıştır. Bu anlamıyla hiçbir zaman Kurdistan’dan kopmamış, anı anına Kurdistan’ı yaşamıştır. Gençlik dönemleriyle birlikte bir Kürt kadını olarak ülkemizin özgürlüğü için kendisinin de yük kaldırması ve mücadele safları içerisinde yer alması gerektiğini düşünmüştür. Bu temelde Avrupa’daki devrimci yurtsever gençlik çalışmalarına dahil olmuştur. Yaklaşık bir yıl boyunca başarılı bir pratik yürüten yoldaşımız, ülkemizde yaşanan savaştan ve özgürlük için verilen bedellerden etkilenmiştir. Sürekli mücadelesini büyütme isteminde olan Tavîn yoldaşımız gerilla saflarına katılarak bu istemini gerçekleştirebileceğini görmüş ve 2012 yılında yüzünü hayalini kurduğu Kurdistan dağlarına dönmüştür.

İlk olarak Komalên Ciwan çalışmalarında yer alan Tavîn yoldaşımız burada aldığı eğitimlerle hızlı bir şekilde dağ ve gerilla yaşamına adapte olmuştur. Kapitalist sistemin bireyci yaşam özelliklerinden hızlıca sıyrılarak gerillanın demokratik komünal yaşamı ile bütünleşme çabasına girmiştir. Anı anına bir mücadele yürüten Tavîn yoldaşımız kısa sürede sistemin kişiliği üzerinde yarattığı etkilerden kurtulmuş, özüyle daha fazla buluşma ve özgür birey olmaya doğru yol alma imkanı bulmuştur. Gerilla yaşamına dair belli tecrübeleri oluştuktan sonra askeri çalışmalara dahil olmak istemiş ve bunun için ısrarcı olmuştur. Yoğun ısrarları sonucu bu isteği kabul görmüş ve askeri çalışmalara dahil olmuştur. Kendisini sürekli eğitmeye devam eden Tavîn yoldaşımız, askeri eğitimlere ağırlık vermiş, yaşanan savaş gerçekliğine denk bir duruşun ve katılımın sahibi olmuştur. Eğitimlerdeki istekli katılımı sayesinde öğretilenleri kısa sürede algılamış ve hemen pratiğe geçirmesini bilmiştir. Bundan dolayı tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir militan olmayı başarmıştır. DAİŞ çetelerinin Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırıları karşısında halkımızın savunmasını yapmaya giden ilk grupların içerisinde yer alan Tavîn yoldaşımız, uzun bir süre Kerkuk ve Maxmur alanlarında kalmış ve çetelere karşı verilen savaşa aktif bir katılım sağlamış, cesur bir YJA Star gerillası olarak öncülük rolünü başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Yaşanan savaş sürecinde birçok eyleme katılarak aldığı eğitimleri pratikleştirme imkanı bulan yoldaşımız askeri anlamda büyük tecrübeler kazanmıştır. Mücadele yürüttüğü alanların çetelerden temizlenmesinden sonra tekrar yüzünü özgürlük dağlarına dönen yoldaşımız, Heftanîn alanına geçmiş ve yaklaşık bir yıl boyunca bu alanda çalışmalara katılmıştır. Çetelere karşı verilen savaşta edindiği tecrübelerini burada yoldaşları ile paylaşmış, onların da birer yetkin gerilla olmalarında emek sahibi olmuştur. Heftanîn alanında da işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı gerçekleştirilen eylemlere katılan yoldaşımız buradaki başarılı katılımı ve yoldaşlığındaki sadeliği ile yoldaşlarında derin izler bırakmayı başarmıştır. 

Daha sonra PKK Merkez Komitesi’ndeki yoldaşların yanında çalışmalara dahil olan Tavîn yoldaşımız, bu çalışmalarda yer aldığı süreçlerde derinlikli yoğunlaşma fırsatı yakalamıştır. İdeolojik, askeri ve örgütsel anlamda kapsamlı bir yoğunlaşma süreci yaşayan yoldaşımız birçok konuda bilinçlenmiş, yaşadığı çelişkileri aşmış, net ve kararlı bir katılımın sahibi olmuştur. Burada yer aldığı süreçlerde, birçok tecrübeli arkadaşı görme ve onlarla yaşama imkanı bulan Tavîn yoldaşımız; bu yoldaşların çalışma tarzından, yoldaşlıklarından ve her türlü engele rağmen moralli ve coşkulu katılımlarından etkilenmiştir. Tavîn yoldaşımız burada aldığı tecrübelerden, özgürlük mücadelesi yürüten her bir militanın en zorlu koşullara göre kendisini eğitmesini, bilincini ve duygularını sağlamlaştırması gerektiği sonucunu çıkarmıştır. Kendisi de böyle bir kişilik ve katılım tarzına ulaşabilmek için yoğun bir emek harcamış, PKK ve PAJK’ın mücadele çizgisinde derinleşmeyi başarmıştır. Kendisini her geçen gün daha fazla geliştirmeyi başaran yoldaşımız, fedailik çizgisinde bir katılımı esas almıştır. Ancak fedailik çizgisindeki bir katılımla Önderliğe ve şehit yoldaşlarına layık olabileceğini belirtmiştir. Yine dönem görevlerinin başarılı bir şekilde yerine getirilmesi için de kendisini bir bütün olarak mücadeleye yatırması gerektiğine inanmıştır.

Önderliğimize, halkımıza ve Hareketimize yönelik gerçekleşen düşman saldırılarına karşı, Bakurê Kurdistan’da verilen mücadelenin ve yürütülen savaşın daha fazla geliştirilmesi gerektiğine inanan Tavîn yoldaşımız kendisini de bu savaşta yer almak için önermiştir. Bu inancına sıkı sıkıya bağlı olan yoldaşımız amacını gerçekleştirmek için yoğun bir çabanın içerisinde olmuştur. Yoğun çabalarının sonucunda Bakurê Kurdistan’a geçen yoldaşımız, gerillanın kıblegahı olan Botan’da çalışmalara katılmıştır. En büyük hayali olan bir YJA Star militanı olarak Bakurê Kurdistan’da gerillacılık yapmayı gerçekleştiren yoldaşımız buradaki heyecanlı, coşkulu ve fedaice katılımı ile yoldaşlarını etkilemiştir. Her anını düşmana vuracağı darbeler üzerine yoğunlaşarak geçiren yoldaşımız Botan alanında da eylemlere katılarak bu yoğunlaşmalarını pratikleştirmiştir. İşgalci Türk devletinin 21, 22 ve 23 Ocak 2023 günlerinde Besta alanında gerçekleştirdiği operasyona karşı beraberindeki yoldaşları ile etkili darbeler vuran ve düşmana ağır kayıplar verdiren Tavîn yoldaşımız, Leyla Sorxwîn yoldaş öncülüğünde gerçekleşen destansı direnişte son nefesine kadar savaşarak şehadete ulaşmıştır.

Sadeliği, dürüstlüğü, yaşamdaki fedaice katılımı ve derin yoldaşlık sevgisi ile birlikte mücadele ettiği her bir yoldaşında derin izler bırakmayı başaran Tavîn yoldaşımız, her zaman bu güzel özellikleriyle hatırlanacak ve mücadelemize öncülük yapmaya devam edecektir.”