HRW: Burkina Faso güçleri 31 sivili infaz etti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Burkina Faso güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeyinde 31 sivili infaz ettiği suçlamasında bulundu.

HRW Batı Afrika Müdürü Corinne Dufka, yazılı açıklamasında “Burkina Faso güvenlik güçleri öyle görünüyor ki, savaş suçu teşkil edebilecek bir anti-terör operasyonu parodisi sırasında 31 erkeği infaz etti” dedi.

İnfazların 9 Nisan günü kuzeydeki Djibo kentinde gerçekleştiği bildirildi. HRW, yetkilileri bu cinayetlere ilişkin derhal tarafsız bir soruşturma açmaya ve sorumluları, yetki düzeyleri ne olursa olsun sorumlularından hesap sormaya çağırdı.

Başkent Ouagandougou’nun 200 km kuzeyindeki Djibo kentinde incelemelerde bulunan HRW, güvenlik güçlerinin sadece yarı göçebe Pöller halkına mensup erkekleri infaz ettiğine dikkat çekti. Uzmanlara göre cihatçı çete grupları da özellikle Pöller toplumu arasında örgütlenmeye çalışıyor.

HRW ve sivil toplum örgütleri, daha önce de bir çok kez Burkina Faso güvenlik güçlerinin cihatçı gruplarla mücadele altında halka yönelik şiddet eylemlerinde bulunduğu tepkisinde bulunmuştu. Bu saldırılarda yüzlerce kişinin belirtiliyor. Radikal İslamcı gruplar ise son beş yıldır saldırılarını arttırıyor.