HRW’ye göre Yunanistan yüzlerce göçmen çocuğu gözaltında tutuyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Yunanistan’ın refakati olmayan yüzlerce çocuğu keyfi bir şekilde gözaltında tuttuğunu belirterek, serbest bırakılmalarını istedi.

HRW’ye göre, 31 Mart itibariyle Yunanistan’da 331 göçmen çocuk gözaltındaydı. Bunların polis karakollarındaki hücreler ve sağlıksız cezaevi merkezlerinde tutulduğu bildirildi.

HRW, çocukların keyfi tutukluluk koşullarına son verilmesini isteyerek, çocukların koronavirüsü pandemisine karşı korumaya alınmasının daha iyi olacağını kaydetti.

Başbakan Kyriakos Miçotakis’i çocukları “güvenlik ve uygun barınma yerlerine” sevk etmeye çağıran HRW, “Çocukları polis karakollarındaki kirli hücrelere hapsetmek her zaman bir hata oldu ama artık onları Covid-19 enfeksiyonu riskine açık hale getiriyor” dedi.

Cezaevi merkezlerindeki kötü hijyen koşullarına dikkat çeken HRW, bu durumun koronavirüse karşı mücadelede asgari tedbirleri hayata geçirmenin imkansız kıldığını kaydetti.

HRW, “Çocuklar genellikle ne sağlık tedavilerine, ne psikolojik ve hukuki yardıma erişebiliyor, aralarından çok azı ne için tutuklu olduklarını biliyor” diye belirtti.

Yunan yetkililere göre mevcut durumda 100 bin dolayında ilticacı yaşıyor. Bunlardan 70 bini ülke genelindeki 38 kampa yerleştirilmiş durumda. Anakara Yunanistan2da bulunan kamplardan ikisi, 30 dolayında Covid-19 vakası ortaya çıktığı için karantinaya alındı.