HRW Yunanistan’daki kamplarda acil tedbir istedi

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, Yunan hükümetini sağlık krizinden kaçınmak için adalardaki göçmen kamplarında derhal tedbirler almaya çağırdı.

HRW’nin kriz ve çatışmalar konusundaki araştırmacısı Belkis Wille, yaptığı yazılı açıklamada “Yunan hükümeti virüsün yayılmasını durdurmak için çalışırken, Lesbos, Chios, Samos, Kos ve Leros’taki karşılama ve kayıt kaplarındaki koşullara ilişkin gelen dehşet verici görüntüler Covid-19’a karşı asgari koruma tedbirlerine uyulmadığını gösteriyor” dedi.

Wille, “Bu koşullarda elleri yıkamak veya sosyal mesafe uygulamak imkansızdır” diye ekledi.

Son derece kirli görüntülerin ortaya çıktığı kamplarda 35 bin göçmen ve ilticacının yaşadığını belirten HRW, kamplarda kapasitenin altı katı kişinin bulunduğuna dikkat çekti.

HRW, geçen hafta kamplardaki 11 ilticacı ve bu yapılarda çalışan 9 kişi ile telefon üzeri görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Yunanistanlı yetkili makamları, kamplardaki en kırılgan kişileri hızlı bir şekilde tespit etmeye çağıran HRW, özellikle ileri yaştakiler, kronik hastalar veya refakatsiz çocuklar, engelliler ve hamile kadınlar gibi tehdit altındaki diğer grupların belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

HRW, bir kamu sağlığı krizi oluşmadan Covid-19’dan korunma tedbirleri hayata geçirilmesini talep etti.

Mevcut durumda yetkililere göre Ege denizindeki bu kamplarda henüz koronavirüs vakası tespit edilmedi. Ancak anakara Yunanistan’daki diğer iki kamp, pozitif testlerin çıkması ardından Nisan ayında karantinaya alınmıştı.