Idomeni’deki mültecilerin sınırı geçme çabaları sonuç vermiyor

Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki Idomeni köyü ve çevresindeki mültecilerin zorlu bekleyişi sürerken, yüzlerce mültecinin sınırı geçme çabaları da sonuç vermedi.

Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki Idomeni köyü ve çevresindeki mültecilerin zorlu bekleyişi sürerken, yüzlerce mültecinin sınırı geçme çabaları da sonuç vermedi. 12 bini aşkın mültecinin sınır Idomeni köyü yakınındaki alanlarda toplanan 12 bin kadar mültecinin bir kısmı dün gün boyunca Makedonya sınırını geçmeye çalıştı. Makedonya’nın sınıra çektiği tel örgüleri aşmaya çalışan yüzlerce mülteci, kısa bir süreliğine sınırı geçtikten sonra Makedon askerlerince durduruldular.

Aralarında kadın ve çocukların da olduğu mülteciler daha sonra geri çevrilerek tekrar Yunanistan’a dönmeye zorlandılar.

Akşam saatlerine kadar sınırı geçmeye çalışan bir başka mülteci grubu ise bu sefer Yunan polislerince engellendi. Polis, mültecilerin sınırdaki dereyi geçmelerine müsade etmedi.

Makedonya’nın sınırları kapatması nedeniyle Idomeni köyü ve çevresinde sayıları 12 ila 14 bin arasında tahmin edilen mülteciler insanlık dışı şartlarda yaşamaya mahkum oldular. Yunanistan hükümetinin bölgede 7 mülteci kampı kurma kararı olsa da, kampların inşasının uzun süre alması bekleniyor.

Kampların inşa edileceği güne kadar mültecilerin yoğun yağışların olduğu bölgede sıradan çadırlarda yaşaması gerekecek.

Ülke genelinde ise mültecilerin sayısının 35 bin civarında olduğu biliniyor. Mültecilerin Makedonya’dan geçişinin mümkün olmaması nedeniyle Bulgaristan ve Arnavutluk gibi alternatif yolların denenmesi ihtimali de bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan hükümetinden yapılan açıklamada, Yunanistan’daki mültecilerin Batı Avrupa’ya geçiş için sınıra yönelme ihtimaline karşın sınır güvenliğinin arttırılacağı duyurulmuştu.