İngiltere’de Kanlı Pazar gözaltısı

Kuzey İrlanda’da İngiltere’nin gerçekleştirdiği en kanlı katliamlardan biri olan Kanlı Pazar konusunda yürütülen soruşturmada eski bir İngiliz askerinin gözaltına alındığı bildirildi.

30 Ocak 1972 tarihinde Derry şehrinde düzenlenen barışçıl bir gösteriye İngiliz askerlerini ateş açması sonucunda 14 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi de yaralanmıştı.

IRA ile İngiltere arasındaki barış sürecinin başarıya ulaşmasının ardından Kanlı Pazar ile ilgili olarak başlatılan soruşturmada ilk tutuklama dün gerçekleşti. Olayı inceleyen İngiliz polisi, Londonderry’de ikamet eden 66 yaşında eski bir İngiliz askerini gözaltına aldı.

İngiliz polisinin gözaltındaki askeri göstericiler William Nash, Michael McDaid ve John Young’un ölümlerinden sorumlu tutuyor.

İngiliz makamlarından halen soruşturmanın geldiği düzey konusunda net bir açıklama yapılmadı. Ancak İngiliz basını önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olarak başka isimlerin de tutuklanabileceğini yazdı.

Eski askeri tutuklanması yakınlarını Kanlı Pazar’da kaybeden aileler arasında ise iyimserlik yarattı. Aileleri temsil eden Peter Madden avukatlık bürosu tutuklamayı son derece memnuniyet verici bir gelişme olarak nitelendirdi.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise bir eski askerin tutuklanmasından haberdar edildiklerini ancak konuyla ilgili olarak bu aşamada herhangi bir yorumda bulunulamayacağını açıkladı.

İngiltere’nin yakın tarihinin en tartışma yaratan olaylarından biri olan Kanlı Pazar konusunda 2010 yılında Kuzey İrlanda’ya bir ziyaret gerçekleştiren İngiliz Başbakan David Cameron resmen özür dilemişti.

Aynı yıl yayınlanan bir raporda İngiliz askerlerinin hiçbir provokasyon ya da uyarı olmadan sivil yürüyüşçüler üzerine ateş açtığı tespiti yapılmış ve konuyla ilgili olarak kriminal soruşturma başlatılması istenmişti.