İnsan hakları savunucuları için elektronik bilezik

İnsan hakları savunucuları için elektronik bilezik

İsveç’te insan hakları savunucularının yaşamlarını koruyacak bir sistem geliştirildi. Buna göre insan hakları savunucusunun koluna takılacak elektronik bilezik sayesinde yaşamı tehlikede olduğunda anında bilinecek.  

Merkezi İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan “Civil Rights Defencers” (Sivil Haklar Savunucuları) adlı kuruluş ağır baskılar altında çalışma yapan insan hakları savunucularının yaşamlarının korunması için bir sistem geliştirdi.

‘Natalia Projesi’ adlı sistem, kola takılan alarmlı bilezik ve cep telefonlarının haberleşmesinden oluşuyor. Buna göre, Bileziği taşıyan kişinin düğmeye basması veya bileziğin zorla çıkarılması durumunda cep telefonu şebekesi aracılığıyla gönderilen sinyal söz konusu kişinin bulunduğu yeri Stockholm’de bulunan Civil Right Defensers’in merkezine iletiyor. Kuruluş da Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri aracıyla projeyi izleyenleri olanlardan haberdar ediyor.

Alarm sistemi aynı zamanda bileziği taşıyan kişilerin yakınları ve arkadaşlarının cep telefonlarına da sinyal gönderebiliyor. Böylelikle olanlardan aynı anda onbinlerce kişin haberi oluyor.

Civil Rights Defenders’in Başkanı Robert Hardh “Natalia Projesi” adını verdikleri sistemin insan hakları savunucularının güvenliklerini sağlamak için sürdürdükleri çalışmaların bir parçası olduğunu söyledi. Sistemin örgütlerine her gün temel vatandaşlık ve politik haklar için yaşamını riske atan insan hakları savunucularının korunması için anında harekete geçmeleri olanağı verdiğini ifade etti.

Bilezikler ilk aşamada 5 insan hakları savunucusuna dağıtıldı. Önümüzdeki yıl da 50 kişiye daha bilezik verilecek. Bileziği alan 4 kişi kimliklerinin gizli tutulmasını isterken, Mogamed Mutsolgov güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacağına inandığı için bileziği almak için Stockholm’e geldiğini söyledi. İnguş Cumhuriyeti’nde insan hakları mücadelesi veren Mutsolgov bir kaç kez kaçırılma girişimine, baskı ve saldırılara maruz kaldı.

Proje adını 2009 yılında Çeçenistan’da öldürülen Gazeteci ve insan hakları savunucusu Natalia Estemirova’dan alıyor.  Estermirova kaçırıldıktan birkaç saat sonra kafasına iki kurşun sıkılmış olarak bulunmuştu. İnsan hakları örgütleri cinayetten Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov’u sorumlu tutmuştu.

“Nataila Projesi”ni uygulamaya koyan “Civil Rights Defensers”  1982 yılında “İsveç-Helsinki İnsan Haklarını Savunma Komitesi” adıyla Stockholm’de kuruldu. Bundan bir kaç yıl önce adını “Civil Rights Defensers” olarak değiştiren örgüt Dünyanın değişik ülkelerinde çalışma yapan 40 civarında insan hakları örgütünü bünyesinde barındırıyor.