Irak’ta bir başbakan adayı daha havlu attı, yenisi belirlendi

Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen eski Necef valisi Adnan Zurfi de havlu attı. Cumhurbaşkanı Berhem Salih, istihbarat şefi Mustaraf El Kazımi’yi hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Siyasi oluşumların neredeyse tümünün kabul ettiği Kazımi, uzun zaman boyunca ABD’nin adamı olarak görülüyordu. Kazımi, bir süre önce Washington’un düşman olarak değerlendirdiği İran ile de ilişkilerini sıkılaştırdı. 

Son bir kaç gündür, ülkenin zirvesinde art arda toplantılar yapıldı. Geçen hafta, ABD’nin Ocak ayında İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesinden sonra Irak ile ilişkilerle görevlendirilen İranlı general İsmail Kaani, Bağdat’a ziyarette bulunarak siyasi oluşumlarla Zurfi’nin yerine geçecek kişiyi görüşmüşlerdi.

Çarşamba günü iki büyük Kürt partisi, YNK ve KDP, Zurfi’nin çekilmesi halinde Kazımi’yi destekleyeceklerini bildirmişti.

Cumhurbaşkanlığı sarayında Perşembe günü yapılan resmi aday belirleme töreninde, ülkenin büyük siyasi oluşumlarının çoğu hazır bulundu. Önceki adaylar için bu tablo ortaya çıkmamıştı.

Adnan Zurfi, 17 Mart günü hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Ancak henüz parlamentoyu toplantıya çağırmadan ya da bakanlar listesi oluşturmadan havlu atmak zorunda kaldı.

Ondan önce, Muhammed Allavi Anayasa’nın belirlediği 30 gün içerisinde parlamentodan güvenoyu almayı başaramamıştı.

Başbakan Adıl Abdulmehdi ise 1 Aralık’ta başlayan toplumsal protesto eylemlerinin sonucu olarak Aralık ayında istifa etmek zorunda kalmıştı. Küresel pandemi nedeniyle toplumsal harekete ara verildi ancak eylemin merkez üssü olarak değerlendirilen Bağdat’taki Tahrir meydanında halen onlarca kişi çadırlarda eyleme devam ediyor.

Kazımi’nin önünde bir hükümet kabinesi sunmak için 30 gün bulunuyor. Ancak sokağa çıkma yasakları nedeniyle parlamentonun nasıl toplanacağı henüz netlik kazanmadı.