Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler

Irak’ta binlerce kişi Cuma günü Başbakan Nuri El Maliki politikalarına karşı bir araya geldi. Ýki haftadan beridir hükümet karşıtı tepkiler sokaklarda dile getiriliyor.

20 Aralık’ta laik muhalefet “Irakiye” blokunun Sünni üyesi olan Maliye Bakanı Rifaa El Ýsawi’nin dokuz koruması “terörizm” suçlamasıyla tutuklandı. Ýsawi de karşıtları tarafından bir yıldan beridir yetkiyi tekeline almaya çalışmakla suçlanıyor.

Tutuklamaların ardından Cuma günü Baðdat’ta Sünni çoðunluklu Azamiye mahallesindeki Ebu Hanife Camisi bahçesinde gösteri düzenlendi. Güvenlik güçleri eylemcilerin sokaklara çıkmasını engelledi.

Eylemciler ellerlinde taşıdıkları dövizlerle tutukluların serbest bırakılması, cezaevlerinde insan haklarına saygı, “Sünni toplumu hedef alan” anti-terör yasasının kaldırılmasını istedi.

Protesto eylemi radikal Şii lider Muktada Sadr’ın da desteðini aldı. Sadr, hükümette beş bakanı olmasına raðmen Maliki’ye yönelik sert eleştirilerde bunuyor. Maliki politikalarına karşı Selahaddin, Diyala, Kerkük ve Ninova bölgelerinde de gösteriler yapıldı.

Batıdaki Anbar eyaletinde protestocular Baðdat’ı Ürdün ve Suriye’ye baðlayan yolu 12 gündür işgal ediyor. Eylemcilerin açtıðı pankartta Maliki resmi ile birlikte “yalancı, sekter, hırsız ve sahtekar” yazıyor.