Irak'ta Kürt boykotuna rağmen 2013 bütçesi geçti

Irak'ta Kürt boykotuna rağmen 2013 bütçesi geçti

Irak Parlamentosu, Kürtler ve Irakiye bloku üyelerinin boykotuna rağmen 119,1 milyar dolarlık 2013 bütçesini onayladı.

AFP'ye açıklamada bulunan Başbakan Nuri El Maliki'nin Dawa Partisi'nin milletvekili Ali Şlah, "Yasa tasarısının her bir maddesini oyladık" dedi.  Parlamento iletişim servisine göre 2013 yılı bütçesi 119,1 milyar dolara yükseldi. Bu da geçen yıla oranla 100 milyarlık bir artışa denk geliyor.

Şlah'a göre 325 sandalyeli parlamentoda sadece 168 milletvekili oylama sırasında hazır bulundu.  Ali Şlah, Kürt milletvekillerinin oylamaya katılmadığını söylerken, Sünnilerin ağırlıkta olduğu Irakiye milletvekillerinin ise dörtte birinin  hazır olduğunu belirtti.

Kürtler milletvekilleri Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet yürüten yabancı petrol şirketlerine düzgün ödemeler yapmadığı tepkisinde bulunuyor.  AFP'ye mülakat veren Kürt vekil Ala Talabani, "Hükümet yabancı şirketler için bütçeye 750 milyon dolar eklemeyi kabul etti ama biz 4,5 milyar dolar talep ediyoruz" dedi.

Hewler ile Bağdat arasındaki bütçe anlaşmazlığından dolayı bir süreden beridir Parlamento'daki oylama erteleniyordu.

Irakiye milletvekilleri ise Maliki'nin hükümeti yönetme biçimini otoriter olmakla eleştiriyor. Aynı tepki Kürt vekillerden de geliyor.

Irakiye listesinden Maliye Bakanı Rafeh El İsawi geçen hafta hükümet karşıtı bir gösteri sırasında istifasını açıklamıştı.

Öte yandan Ali Şlah'a göre 2013 bütçesi özellikle El Kaide'ye karşı aktif Sünni milis gücü olan Sahwa (Arapça'da uyanış) üyelerinin ücretlerinin ödenmesini kapsadığına dikkat çekti. Geçen Ocak ayında Sünni protestocuların öfkesini dindirmek için hükümet ücret artışı yapılacağı açıklamasına bulunmuştu.