Irak'ta Şiilere saldırılarda ölü sayısı 50'ye yükseldi

Irak'ta Şiilere saldırılarda ölü sayısı 50'ye yükseldi

Irak işgalinin 10'uncu yıldönümü arifesinde Şii toplumuna yönelik düzenlenen saldırılarda en az 50 kişi öldü.

20 Mart 2003'te başlayan Irak işgalinin onuncu yılına girilirken,  Şiilere yönelik olarak bomba yüklü araçlar ve suikastlar biçiminde çok sayıda saldırı düzenlendi.  Bugün düzenlenen saldırıların çoğunluğu bomba yüklü araçlarla gerçekleştirildi.

Yetkililere göre en az 50 kişi ölürken, 171 kişi de yaralandı. Bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor.  Bu saldırılar, 76 kişinin hayatını kaybettiği 9 Eylül 2012'den bu yana en kanlı saldırılar oldu.

Ülke genelinde bomba yüklü araçlarla 15 saldırı gerçekleşti. Ayrıca bir patlamanın yanısıra çok sayıda suikast eylemi düzenlendi.

Saldırılarda özellikle Bağdat'taki Sadr City, Maştal, Zafraniye, Bagdad Cedide, Kazimiye, Şuala, Saidiye ve Mansur mahalleleri ile başkentin 50 km güneyindeki İskenderiye kenti hedef alındı.

10 YILDA EN AZ 112 BİN SİVİL ÖLDÜ

Mart ayı başından bu yana Irak'ta 200'e yakın kişi şiddet olaylarında hayatını kaybetti. Bu bilanço her ne kadar 2006-2008 arasındaki mezhep çatışmasının yaşandığı dönem ile kıyaslanmasa da, Irak'ta saldırılar dinmek bilmiyor. Geçen hafta 87 kişi saldırılarda hayatını kaybetti.

İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Iraq Body Count tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre 20 Mart 2003'ten bu yana en az 112 bin sivil hayatını kaybetti.