Irak yeni Bakanlar Kurulu'nu belirliyor

Irak Başbakanı Haydar Ebadi yeni bakanlar kurulu ve teknokratlar hükümetini Irak Parlamentosu’na bugün sunacak. Kısa bir süre önce Parlamento’ya ulaşan Ebadi her bakanlık için iki isim önermesi bekleniyor.

Irak’ta yolsuzluklarla mücadele konusunda yaşanan yetersizliklerden dolayı güven kaybeden hükümet, kamuoyu baskısına daha fazla dayanamayarak Bakanlar kurulunu yenileme kararı almıştı. Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr’ın kitlesel gösteriler ve yeşil bölge önünde gerçekleştirdiği oturma eylemleri ile verdiği sürenin sonuna yaklaşırken alınan karar sürpriz olmadı.

Güney Kürdistanlı yayın organlarına açıklama yapan Irak Parlamentosundaki Kürdistan Fraksiyonu parlamenterleri, bir grup olarak hareket edeceklerini ve Kürdistan’ın çıkarlarını Irak genelinde koruyacak seçimler yapacaklarını dile getirdi. Konu hakkında açıklama yapan Bextîyar Şaweys, “Başbakan Haydar Ebadi’nin gelişine kadar parlamento oturumuna ara verilmişti. Şimdi yeni Irak hükümetinde Kürtlerin orantılı yer alması için çalışıyoruz. Kuşkusuz Kürtler meşru haklarının mücadelesini yürütüyor” dedi.

Irak Parlamentosu Kürdistan listesinden parlamenter Bêstun Adil, yeni seçilecek hükümet için Kürtlerin bir kütle halinde hareket edeceklerini vurguladı. Bêstun Adil, “287 parlamenterin hazır bulunduğu ilk oturum yeter sayının tamamlanması ve Başbakan Haydar Ebadi’in gelmesi için ara verdi. Şimdi oturum başbakanın gelmesi ile tekrar başladı. Irak hükümetindeki bu değişiklik ne denli destek görecek halen belirsizliğini koruyor” diye konuştu.

Irak resmi yayını Sabah da, bugünkü yayınında Başbakan Ebadi’nin her bakanlık için iki ismi parlamentoya önereceğini ve kurulacak hükümetin bir teknokratlar hükümeti olacağını duyurdu.