Iraklı politikacı Ahmet Çelebi hayatını kaybetti

Irak ulusal kongre partisinin kurucusu Ahmet Çelebi geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan ulusal kongre partisi, Çelebi’nin başkent Bağdat’ta bu sabah kahvaltıdan sonra geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

SADDAM DÖNEMİDE ABD’NİN MUHATTAP ALDIĞI TEK MUHALİF LİDERDİ

1945’te Şii bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ahmed Çelebi, Amerika’da üniversite öğrenimi gördü. Ürdün’de Tetra Bankası’nın kurucusu olan Çelebi, 1990’lı yıllarda Saddam Hüseyin’i devirme girişimlerinin içinde yer almıştı.

Ahmet Çelebi, Saddam Hüseyin döneminde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından muhatap alınan tek muhalif lider olarak biliniyordu. Daha sonra ”İran’a casusluk” iddialarından ötürü ABD ile arası açılmıştı. Çelebi, 2005 – 2006 yıllarında Başbakanlık Yardımcısı olarak görev yaptı. Amerika tarafından 2004’te Irak’ta kurulan Yönetim Konseyi’nin de üyesiydi.

IRAK İŞGALİNİ HAKLI GÖSTERMEK İÇİN YANLIŞ BİLGİ VERMİŞTİ

Çelebi, Irak işgali sırasında yürüttüğü politikalarla Bush yönetiminin gözdesiydi. Kitle imha silahlarıyla ilgili yanlış istihbarat veren ve Irak işgalini haklı göstermeyi amaçlayan, ancak daha sonra yalan olduğu ortaya çıkan kitle imha silahları iddiasının bir numaralı kaynağıydı.