İran 3 bin santrefüj inşa ediyor

İran 3 bin santrefüj inşa ediyor

İran rejimi, eski uranyum zenginleştirme tesislerinin yerine geçmek üzere 3 bin santrifüj inşa etmeye yönelik bir üretim hattı oluşturdu.

Press-TV'ye göre İran Nükleer Enerji Örgütü şefi Fereydun Abbasi Davani, "Santrifüj üretim hattının uygulamaya konulması tamamlandı" diyerek bu üretim hattının eski kuşak santrifüjlerin inşasını durdurmayı sağlayacağını kaydetti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İranlı uzmanların şimdiden Natanz'daki nükleer tesise IR-2M santrifüjlerden 180 adet yerleştirdiğini bildirdi.

Davani ise İranlı araştırmacıların 360 megawatt gücünde bir nükleer reaktör projesi oluşturduğuna dikkat çekti. İranlı yetkili, nükleer dosyasına ilişkin uluslararası arabulucu ülkelerden oluşan altılı grup ile yeni müzakerelerde siyasi destek almak için "yeni gedikler" söyledi.

ABD ve diğer Batılı devletler İran'ın, sivil nükleer program adı altında nükleer silah elde etmek istediğini düşünüyor. İranlı yetkililer ise yüzde 20 düzeyinde uranyum zenginleştirdiklerini kabul ederken, tamamen sivil amaçlı olduğunu savunuyor. İran bu programın ülkenin elektrik ihtiyacını gidermek amacıyla olduğunu söylüyor.