İran’dan yeni balistik füze denemeleri

İran’da bir çok noktada yer altındaki üslerde balistik füze denemeleri yapıldığı bildirildi. Bu testlerin “caydırma” amacıyla yapıldığı iddia edildi.

Resmi haber ajansı İrna, balistik füze denemelerinin askeri bir tatbikat sırasında gerçekleştiğini duyurdu.

İran ajansına göre, denemeler İran’ın “devrim, rejim ve ülkenin toprak bütünlüğüne karşı tüm tehditlere karşı koymaya hazır olduğunu göstermek için” yapıldı. 

Devrim Muhafızları’nın resmi internet sitesinde de bu denemeler doğrulandı.  Ancak kullanılan füzelerin menziline ilişkin bilgi yer almadı. Füzelerin yer altı üstlerinden fırlatıldığı kaydedildi.

Amerika Birleşik Devletleri 17 Ocak’a İran’ın balistik füze programına ilişkin yeni yaptırımları açıklamıştı. ABD’nin bu açıklaması, İran’a yönelik ekonomik yaptırımların çoğunun kaldırılmasından hemen sonrasına denk gelmişti. İran ile büyük güçler arasında Temmuz 2015’te yapılan nükleer anlaşma, ekonomik yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin yaptırım kararına tepki göstererek “meşru olmadığını”, zira balistik programın nükleer başlık taşıyabilecek şekilde tasarlanmadığını savunmuştu.

Ocak ayı başında, İranlı bir televizyon, 1.700 kilometre menzili olan füzelerin bulunduğu bir yer altı üssüne ilişkin görüntüler yayınlamıştı.

Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre İran Ekim ayında da benzer bir füze denemesinde bulunmuştu.