İran yine balistik füze denemesi yaptı

İran Devrim Muhafızları, askeri bir tatbikat çerçevesinde iki yeni balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Fars ve Tasnim haber ajanslarına göre Qadr H tipi iki balistik füze İran’ın kuzeyinden fırlatıldı ve yaklaşık 1400 kilometre uzaklıktaki güneyinde bulunan hedeflere ulaştı

İran rejimi mevcut durumda askeri tatbikatlar yürütüyor.  Salı günü de yer altı üslerinden balistik füzelerin fırlatıldığı bildirilmişti. 

Amerika Birleşik Devletleri ise İran’ı diplomatik yaptırımlarla tehdit etti. Amerikalı bir yetkili füze denemelerini doğrularken, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nden bu duruma karşı “uygun bir yanıt” almaya çalışacağını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri 17 Ocak’a İran’ın balistik füze programına ilişkin yeni yaptırımları açıklamıştı.

ABD’nin bu açıklaması, İran’a yönelik ekonomik yaptırımların çoğunun kaldırılmasından hemen sonrasına denk gelmişti. İran ile büyük güçler arasında Temmuz 2015’te yapılan nükleer anlaşma, ekonomik yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu.

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin yaptırım kararına tepki göstererek “meşru olmadığını”, zira balistik programın nükleer başlık taşıyabilecek şekilde tasarlanmadığını savunmuştu.

Ocak ayı başında, İranlı bir televizyon, 1.700 kilometre menzili olan füzelerin bulunduğu bir yer altı üssüne ilişkin görüntüler yayınlamıştı.

 

Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre İran Ekim ayında da benzer bir füze denemesinde bulunmuştu.