'İşlenmiş etlerin kanser tehlikesine karşı daha fazla bilgilendirme gerekiyor'

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Kanser Araştırmalaları Ajansı (IARC) yayınlanan bir araştırmada, kırmızı etten işlenmiş gıdaların kansere yol açtığı sonucuna ulaşılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Kanser Araştırmalaları Ajansı (IARC) yayınlanan bir araştırmada, kırmızı etten işlenmiş gıdaların kansere yol açtığı sonucuna ulaşılmıştı. İşlenmemiş kırmızı etin de kansere yol açabileceği belirtilen araştırmada, işlenmiş etlerin tüketiminin artmasıyla birlikte kansere yakalanma riskinin de arttığı vurgulanmıştı.

İşlenmiş etlerin (salam, sosis, sucuk vb.)  mutfak kültüründe önemli bir yeri olduğu ülkelerden biri de Almanya. Die Zeit gazetesinde misafir yazar olarak bir makale kaleme alan Yeşiller Partisi üyesi Renate Künast, işlenmiş etlerin tüketimine ilişkin uyarıcı önlemlerin arttırılmasını istedi.

İşlenmiş veya kırmızı etin kansere yol açabileceğine dair araştırmaların yeni olmadığını vurgulayan Künast, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Alman Gıda ve Beslenme Ajansı (DGE) ile sağlık sigortaları kurumu AOK gibi birçok kuruluşun benzeri uyarılarına dikkat çekti. Bu kuruluşların kırmıı eti ‘temel gıda maddesi’ olarak ele almadığını ve daha fazla sebze tüketilmesini önerdiğini hatırlatan Künast, konuya ilişkin ilgili bakanlıklara büyük sorumluluklar düştüğünün altını çizdi.

Aynı zamanda hukukçu olan Renate Künast yazısında, tren istasyonlarından anaokullarına kadar kamuya açık her alanda beslenmeye ilişkin tavsiyelerin gözle görülür şekilde yazılması gerektiğini dile getirdi.

Kanserle mücadele edilebilmesi için ‘ideolojik davranılmaması’ gerektiği uyarısında bulunan Künast, toplumun daha iyi bilgilendirilmesi için çalışmalara ağırlık verilmesini de talep etti.