İspanya havayolu şirketinde grev

İspanya havayolu şirketinde grev

İspanya ulusal havayolu şirketi Iberia'da çalışanların başlattığı grev ikinci gününde devam ediyor. Bugün 239 uçuş iptal edildi. Çalışanlar, binlerce iş biriminin ortadan kaldırılması planını protesto ediyorlar. 

İspanya'da havayolu çalışanları İberia'nın İngiliz ortağı IAG grubunun yeniden yapılandırma planına karşı grev yürütüyor.  Bu plan 3 bin 800 iş birimini ortadan kaldırmayı hedefliyor.   Sendikaların çağrısı ile greve giden işçiler, 18-22 Şubat arasında da grev yapmışlardı. 

Grev nedeniyle Iberiya, bugün öngörülen rotasyonların yüzde 40'ına denk gelen 76 uçuşu iptal etti. Iberia şubeleri Air Nostrum ve Iberia Express, sırasıyla 89 ve 22 uçuş iptal ettiklerini açıkladı. Yüzde 46'sı IAG'ın elinde olan ve bazı servisleri Iberia tarafından işletilen Veuling şirketi de 52 uçuş iptal etti. 

Iberia sözcüsü, Şubat ayında bir hafta boyunca yürütülen grevde olduğu gibi, etkilenen yolcuların başka uçuşlara yöneltildiği ya da bilet paralarının geri ödendiğini bildirdi. 18-22 Şubat'taki grevin her bir gününün şirkete 3 milyon euro zarara mal olduğu açıklandı. Bu haftaki grevin yol açtığı zararlar konusunda henüz bir tahmin yürütülmedi. 

Sendikalar, şimdiden üçüncü hafta grevi için çağrıda bulundular. 18-22 Mart grev haftası olarak belirlendi.  Sendikalar,  Iberia ve British Airways'ı birleşmesinden doğan bir konsorsiyum olan AIG'ın tasarruf planının İspanyol şirketin kapasitesinde yüzde 15 indirime gittiği, bununla British Airways'ın İberia'yı yok etmeye çalıştığını kaydediyor.