İsrail’de bin 600 yıllık cam fırını bulundu

İsrail’de günümüzden bin 600 yıl önce cam imalatında kullanıldığı anlaşılan bir fırının kalıntılarının bulunduğu duyuruldu.

İsrail’de günümüzden bin 600 yıl önce cam imalatında kullanıldığı anlaşılan bir fırının kalıntılarının bulunduğu duyuruldu. Ülkenin kuzeyinde bulunan cam fırınının, bölgenin İlk Çağ’da önemli bir cam üretim merkezi olduğunun kanıtı olduğu belirtiliyor.  

İsrail İlk Çağ Araştırmaları Dairesi’nin açıklamasında, bulunan kalıntıların 4 adet cam fırınına ait olduğu ve ticari amaçlı cam ürünlerin üretildiği belirtildi. Açıklamada, bugüne kadar ülkedeki en eski cam fırınının bulunduğunun da altı çizildi. 

Açıklamaya göre, bin 200 dereceye kadar ısıtılan fırınlarda kum ve tuzun birlikte eritildiği ve tonlarca ağırlıkta ortaya çıkan cam kütlelerinin daha sonra kırılarak satıldığı bilgisi verildi. Bu parçaların ise, daha sonra satın alan işletmeciler tarafından cam eşyalara dönüştürülmek üzere eritilerek işlendiği belirtildi. 

Cam fırınının bulunmasına ilişkin konuşan küratör Yael Gorin-Rosen, daha önce Avrupa’da bulunan cam parçaları üzerinde araştırmalar yapıldığını ve o dönemde İsrail’de üretilen cam ürünlerinin Avrupa’ya ulaştığının anlaşıldığını söyledi. Gorin-Rosen, ancak bu ürünlerin yapıldığı cam fırınının ilk kez bulunduğunu da kaydetti. 

Bin 600 yıllık cam fırınında işlendiği ve Avrupa’ya kadar ulaştığı tahmin edilen ürünlere ait parçalar geçtiğimiz yaz Karmel Dağları’ndaki aramalarda bulunmuştu.