İsveç de sınır kontrollerine başladı

Daha önce mültecilere açık kapı politikası uygulayan İsveç, göç akınını kontrol altına almak için geçici sınır kontrolleri başlattığını duyurdu.

Daha önce mültecilere açık kapı politikası uygulayan İsveç, göç akınını kontrol altına almak için geçici sınır kontrolleri başlattığını duyurdu.

Perşembe günü start verilen kontroller, 10 gün devam edecek.  İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, bu adımın polisin yeni göç dalgasının kamu düzenini bozabileceği yönündeki uyarısının ardından geldiğini söyledi.

İsveç'te göçten sorumlu yetkililer, geçici sınır kontrollerinin ülkeye yeni varan göçmenlerin kaydında yardımcı olacağını ve ülkede yasadışı yollarla kalmalarını engelleyeceğini ifade ediyor.

Bu yıl İsveç'e girmesi beklemen mülteci sayısı yaklaşık 200 bin. Bu rakam, diğer AB ülkelerine kıyasla en yüksek rakam.

Gittikçe ağırlaşan göç krizi AB ülkeleri arasındaki görüş ayrılıklarının da derinleşmesine neden oluyor.

Göç krizinden en çok etkilenen ve göçmenlerin Birlik topraklarında ilk ayak bastıkları ülkeler olan İtalya, Yunanistan ve Macaristan, AB ülkelerini kriz karşısında yavaş hareket etmekle suçluyorlar.

Bu üç ülkedeki göçmenlerin AB ülkelerine yerleştirilmesine karar verilmişti ancak şu ana kadar sadece 130 göçmen AB ülkelerine yerleştirilebildi.

Almanya'nın Çarşamba günü ülkesindeki Suriyeli sığınmacıların bir kısmını AB topraklarındaki ilk ayak bastıkları ülkelere geri göndereceğini duyurdu.

Dublin Sözleşmesi gereği geri gönderilecekler arasında Yunanistan bulunmuyor.

Macaristan, Dublin Sözleşmesinin işlerliğini kaybettiğini belirtti.

Öte yandan, Macaristan'ın sınırları kapaması sonrası göçmenlerin geçiş noktası haline gelen Slovenya'da Çarşamba günü Hırvatistan sınırını dikenli telle kapattı.

BM verilerine göre 2015'te Avrupa'ya giden göçmen sayısı 800 bine yaklaştı. Göç yolunda 3440 kişinin öldüğü veya kaybolduğu belirtildi.