İsveç diktatörleri silahlandırmayı sürdürüyor

İsveç diktatörleri silahlandırmayı sürdürüyor

Bundan tam bir yıl önce İsveç Radyosu’nun Ekot Servisi’nin Savunma Bakanlığına bağlı “Savunma ve Araştırma Ajansı”nın (FOI) kurdurduğu paravan bir şirket aracılığıyla Suudi Arabistan’da bir silah fabrikası kurmaya hazırlandığını açıklaması İsveç’te bomba etkisi yaratmıştı.

Hükümet yetkililerinin FOI’nun planlarından haberleri olmadıklarını iddia etmelerine rağmen  ortaya çıkan belgeler her şeyin Hükümetin bilgisi dahilinde yapıldığını gösterince Savunma Bakanı Sten Tolgfors istifa etmek zorunda kalmıştı.

Aradan geçen bir yıl içinde yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçları İsveç Halkının % 91’inin insan haklarını ihlal eden ve diktatörlükle yönetilen ülkelere silah satmasına karşı olduğunu göstermesine rağmen İsveç hükümeti diktatörleri silahlandırmayı sürdürüyor. 2012 yılını kapsayan silah ihracaatı raporu Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirliği, Pakistan ve Tayland’a yapılan silah satışlarının sürdüğünü,  İsveç’in 2012 yılı içinde Hindistan’a 1,4 milyar, Suudi Arabistan’a 922, Pakistan’a 615 ve Tayland’a 600 milyon kronluk silah sattığını gösteriyor.

SİLAH TEKELLERİ GİZLİLİK İSTİYORMUŞ!

Suudi Arabistan skandalının açığa çıkmasının yıldönümünde Çevre Partisi Yeşiller ile Hıristiyan Demokratlar İsveç Barış Derneği ve Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Federasyonu ile birlikte Parlamentoda İsveç’in silah ihracaatının ele alındığı bir panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak katılan Muhafazakar Parti, Halk Partisi,  Çevre Partisi Yeşiller, Hrıstiyan Demokratlar ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin dış ve savunma politikasından sorumlu Milletvekilleriyle, bu partilerin gençlik örgütlerinin temsilcileri silah ihraacatı konusunda partilerinin görüşlerini açıkladılar. Çevre Partisi Milletvelili Valter Mutt ile Hıristiyan Demokratlar’ın Dış Politika Sözcüsü Desirre Pethrus İsveç’te silah ihracaatı ile ilgili pek çok bilginin gizli damgası vurularak kamuoyundan gizlenmesini eleştirir  ve belgelerin halka açıklanması isterlerken, Hükümetin büyük ortağı Muhafazakar Parti Milletvekili Ulrik Nilsson silah tekellerinin bazı belgelerin kamuoyuna açıklanmasına karşı olduklarını iddia etti. Panelin modertorluğunu yapan İsveç Barış Derneği’nden Linda Akerström böylesi bir talebin tekellerden gelmediğini, gelmiş olsa bile yetkinin tekellerde değil siyasi iktidarda bulunması gerektiğini belirterek İsveç halkının olanları bilme hakkının olduğunu ve bu nedenle de belgelerin kamuoyuna açıklanmasını istediklerini ifade etti.

HÜKÜMET BELGELERİ ORTADAN KALDIRDI

Bu arada, Suudi Arabistan skandalın sorumlularının açığa çıkarılması için çalışmalarını sürdüren Parlamento Anayasa Komisyonu’na Hükümetin bazı belgeleri vermediği ortaya çıktı. Hükümetin Suudi Arabistan’da silah fabrikası kurulmasından haberi olduğunu gösteren belgenin Komisyon’a ulaştırılmadığı gibi Hükümete ait arşivlerde kaydının bulunmadığı ortaya çıktı. Söz konusu belgeyi İsveç Radyosu’nun Ekot servisi ele geçirerek kamuoyuna açıklamıştı.

Gelişmeler Suudi Arabistan’da silah fabrikası kurma girişimi ile ilgili tartışmaların daha uzun süre devam edeceğini gösteriyor. Fabrikanın kurulmasından haberi olmadığını iddia eden Savunma Bakanı Tolgfors’un herşeyin Hükümetin bilgisi dahilinde yapıldığının anlaşılmasından sonra istifa etmek zorunda kalmasına rağmen, kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yaparak olanları gizlemeye çalışan  FOI’nun Başkanı Jan-Olof Lind’in  görevden alınmadığı gibi görev süresinin 6 yıl daha uzatılarak ödüllendirilmesine İsveç Barış Derneği Başkanı Anna Ek tepki gösterdi.