İsveç mülteci krizi için orduyu devreye soktu

Yüzbinlerce mültecinin akın ettiği İsveç’te sivil idare mülteci krizi ile baş etmek için ordudan yardım istedi.

Pazartesi günü ülke tarihinde uzun bir aranın ardından ilk kez askeri yetkililer sivil kurumlarda çalışmaya başladı. Ordudan bir grup subay Göç Merkezi’nin lojistik biriminin koordinasyonunda görev aldı.

Göç Merkezi mülteci krizinin başladığı günden bu yana ülkedeki afet kurumlarından yardım alıyordu. Ancak bu destek dahi İsveç’e akın eden mültecilerin yerleştirilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yetmedi.

Merkezin direktörü Fredrik Bengtsson yaptığı açıklamada kısa vadede daha fazla mülteci için yerlerinin kalmadığını ifade ederek 2012 yılından beri devlete ait olan konutlarının dolu olduğunu ve özel kişilere ait finanse edilebilir konutların da tümünün tutulduğunu söyledi. Son 4-5 gündür artık mültecileri konutlar dışında, spor salonları gibi mekanlarda ağırlamak zorunda kaldıklarını ifade eden Bengtsson, şu anda tek kaygılarının insanların başlarının üstünde bir çatı olmasını sağlamak olduğunu belirtti.

İsveç Avrupa Birliği içinde Suriyeli mülteci yükünü en çok omuzlayan ülkelerden biri. Ülke 2013 ve 2014 yıllarında İsveç toprağına ayak basan tüm Suriyeli mültecilere oturum hakkın verdi.

İsveç’e bu sene şu ana kadar 120 binden fazla mülteci gelmiş durumda. AB’ye gelen 7 mülteciden 1’inin son durağı İsveç olurken, ülkede yetkililer AB nüfusunun 50’de 1’ini oluşturan İsveç için bu oranın çok yüksek olduğunu belirtiyor.

Göç Merkezi bu sene sonuna kadar İsveç’e 170 binden fazla mültecinin gelmesini bekliyor. Son dönemde her hafta 10 bine yakın mülteci İsveç’e giriş yapıyor.

Son dönemde İsveç hükümeti yaptığı araştırmalarda ülkede 66 bin kişinin yerleştirilebileceği konutların açılabileceğini tespit etmiş durumda. Ancak hem mültecilerin güvenliği hem de sağlıklı bir şekilde entegrasyonları için göze alınan hassasiyetler konut seçeneklerini oldukça kısıtlamış durumda.