İsveç’te binler ırkçı katliamı protesto etti

Pazar günü öğle saatlerinde katliamın gerçekleştiği ‘Kronan’ Okulu önünde toplanan yaklaşık 400 kişi yaşamını kaybedenlerin resimleri önünde mumlar yaktı ve çiçekler bıraktı.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü İsveç’in Trollhättan yerleşim biriminde bir okulda gerçekleştirilen  ve 3 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan ırkçı saldırı Trollhättan, Göteborg ve Borås’ta protesto edilirken, saldırıda yaşamını yitirenler için İsveç çapında yapılan bir dakikalık saygı duruşuna 250 bin kişi katıldı.

Pazar günü öğle saatlerinde katliamın gerçekleştiği ‘Kronan’ Okulu önünde toplanan yaklaşık 400 kişi yaşamını kaybedenlerin resimleri önünde mumlar yaktı ve çiçekler bıraktı.

Akşam saatlerinde de il merkezinde düzenlenen ırkçılık karşıtı gösteriye binlerce kişi katıldı. Okulunun önünden başlayan gösteri öncesi mumlarla büyük bir kalp figürü çizen göstericiler, ellerinde meşalaler ve yaşamını yitirenlerin resimleriyle il merkezindeki meydana yürüdüler.

Meydanda katledilenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu sırasında Trollhättan’daki kiliselerin çanları da ırkçılık ve yabancı düşmanlığını protesto etmek için çaldı. Yaşamını yitiren okul çalışanlarından 20 yaşındaki Lavin Eskandar’in yazdığı ama tamamlamaya fırsat bulamadığı “Gece” adlı şarkısı hoparlörerle göstericilere dinletildi.

Gösteride bir konuşma yapan Eskander’in kuzeni, kendisinin ve Eskandar’ın anne-babasının saldırıyı gerçekleştiren kişiye nefret duymadıklarını belirtikten sonra, “Biz barış, insanlık ve sevgi için buradayız. Irkçılığı durdurmak için buradayız. Bunu da yabancılar ve İsveçliler birlikte gerçekleştirmek zorunda” dedi.

Irkçı saldırıyı protesto etmek için Göteborg’da Gustaf Adolf Meydanı’nda 300, Borås ilinde de yaklaşık 500 kişinin katıldığı gösteriler yapıldı.

Hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin gençlik örgütü SSU’nun çağrısı üzerine İsveç çapında düzenlenen bir dakikalık saygı duruşuna 250 bini aşkın kişi katıldı.

29 Ekim Perşembe günü de Stockholm’de Kungsträdgården Parkı’nda saat 17.30’da Trollhettan’daki ırkçı saldırıyı protesto için gösteri düzenlenecek.

POLİS: SADIRI IRKÇI MOTİFLİ

İsveç Polisi, İsveç’in Trollhättan yerleşim biriminde kılıçlı bir saldırı gerçekleştirip üç kişinin ölümüne, dört kişinin yaralanmasına yol açan 21 yaşındaki Anton Lundin-Pettersson’un ırkçı nedenlerle katliamı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Polisin açıklamalarına göre evinde  bulunan bir intihar mektubunda Petterson, İsveç’in çok sayıda ilticacı almasına tepki gösteriyor ve sığınmacılara yönelik saldırılar düzenleyeceğini belirtiyor.

Ortaya çıkan bilgiler Pettersson’un sanal ortamda aktif olduğunu, Nazi Almanya’sından ilham aldığını ve Youtube’e Hitler ve Nazilerin ordusunu övücü filmler yüklediğini gösteriyor.

SALDIRGANI DURDURMAYA ÇALIŞIRKEN YAŞAMINDAN OLDU

Bu arada saldırının ayrıntıları da gün ışığına çıkmaya başladı. Aftonbladet Gezetesinde yer alan bir haberde siyah giysili ve maskeli saldırganın ilk önce okulun girişinde bulunan kafetaryadaki öğrencilere saldırdığı, okulda çalışan Lavin Eskandar’ın öğrencileri korumak istemesi üzerine Eskander’i yaraladığı belirtiliyor.

Saldırganın daha sonra okula geldiği ve bir sınıfın kapısını çaldığı, kapıyı açan 15 yaşındaki bir öğrenciyi kılıcıyla yaraladığı belirtilen haberde bir öğretmenin Pettersson’a hemen okulu terk etmesini  söylediği için saldırıya uğradığı ve ağır yaralandığı belirtiliyor.Hastanenin özel bir bölümünde tedavi gören  öğretmenin durumu ağır ve hayati tehlikesi bulunuyor.

GÖÇMEN ÖĞRENCİLERİ HEDEF ALDI

Pettersson,  öğrencilere saldırmak için sınıflara girmeye çalıştı ancak kilitli olan kapıları açamayınca kaçmak için ana giriş kapısına yöneldi.  Okulun kapısı kilitli olduğu için dışarı çıkamayan Pettersson, kendisine müdahale eden polislere kılıçla saldırdı. Polisin saldırganı durdurmak için iki el ateş etti ve gögsüne bir kurşun isabet eden Pettersson yaşamını yitirdi.

Saldırının gerçekleştirdiği okulda göçmen öğrenciler ağırlıkta. Pettersson’un karşısına çıkan beyaz tenli ve İsveçli öğrencilere saldırmadığı ve göçmen öğrencileri hedef aldığı da İsveç medyasında yer alıyor.

SON BİR HAFTA iÇİNDE 5 İLTİCACI KAMPI YAKILDI

İsveç’e bu yıl şimdiye dek 83 bini aşkın kişi iltica başvurusunda bulundu. İsveç Göçmen Dairesi, ilticacı akımının devam edeceğini ve sığınmacıların sayısının bu yıl 180 bine yükseleceğini tahmininde bulunuyor.

İsveç halkı, “Sığınmacılar Hoşgeldiniz” adını verdiği bir örgütlenme oluşturarak savaştan kaçan sığınmacılar için gıda ve giysi toplar ve bazı sığınmacıları evlerinde misafir ederken, parlamentoda 50 civarında milletvekili ile temsil edilen ırkçı ve yabancı düşmanı “İsveç Demokratları” yabancı düşmanı çalışmalarını hızlandırdı. Irkçı ve faşit parti ve gruplar da, ilticacı kamplarına yönelik saldırılar düzenlemeye başladılar. Ekim ayıdan bu yana 14, son bir hafta içinde de 5 ilticacı kampı saldırıya uğradı ve yakıldı. Göçmen Dairesi ve belediyeler olası yeni saldırıları önleyebilmek amacıyla ilticacıların yerleştirecekleri binaları gizli tutuyor.

İçişleri Bakanı Anders Ygeman, ilticacı kamplarına yönelik saldırıları kaygı verici bulduğunu belirterek, “Savaş ve yoksulluktan kaçan insanlara barınacakları bir yer bulmak ve onları korumak zorundayız” dedi.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’DAN BU YANA EN BÜYÜK GÖÇ DALGASI

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük iltica dalgasıyla karşı karşıya kalan İsveç, büyük bir çoğunluğu Irak ve Suriye’den gelen barınmacılara barınacak yer bulmakta güçlük çekiyor. Gelen ilticacılar kapatılan cezaevleri, okullar ve devlete ait diğer binalara yerleştiriliyor.

Ancak buraları da dolunca İsveç Hükümeti, ilticacıları barındırabimek için çadır kentler kurma talimatı verdi. Ygeman, çadır kenteri korumanın binalara kıyasla daha kolay olduğunu, ilticacılara yönelik saldırıların engellenebilmesi için emniyet yetkilileriyle diyalog içinde olduğunu söylüyor.

İLTİCACILARIN GÜVENLİKLERİNİ SAĞLAYACAK SAYIDA POLİS YOK

Emniyet Genel Müdürlüğü Basın Sözcüsü Börje Öhman, ilticacı akımının devam edeceğini ve gelenlerin güvenliğinin sağlanması için kurumlar arasında eşgüdümlü bir çalışma yürütmenin zorunlu olduğunu söylüyor. 

Bir çok yerleşim biriminde Polis yetkilileri, ilticacıların güvenliklerini sağlayacak sayıda polis olmadığını söyüyor ve Göçmen Dairesi ve belediye yetkililerinen özel güvenlik şirketlerine başvurmalarını  istiyorlar.

İsveç Belediyeler ve il İdareleri Birliği (SKL) Başkanı Greta Berg, iltica kamplarına yönelik saldırılardan sonra belediyelerin ilticacı kampları ve barındıkları konutlardaki güvenlik önlemlerini artırdıklarını söylüyor. Bazı belediyelerin bekçi temini için özel güvenlik şirketleriyle yeni sözleşmeler yaptıklarına dikkat çekiyor.

İLTİCACILAR TEDİRGİN

Ölümü göze alarak Akdeniz’i aşıp Yunanistan ve ardından da İsveç’e ulaşan ilticacılar, rahat bir nefes alacaklarını sandıkları İsveç’te saldırılarla karşılaşıyorlar. İlticacı kamplarına ve konutlarına yönelik saldırılar ilticacıları tedirgin ediyor.

Medyaya açıklamalarda bulunan Suriyeli bir ilticacı, “Hayatta kalabilmek için savaştan kaçtık. Biz buraya mecbur kaldığımız için gelmek zorunda kaldık. Burada saldırılarla karşılaşacağımızı, eşyalarımızın yakılacağını tahmin edemezdik” diyor.