İsveç’te emekçiler mezarda emekli olacak

İsveç’te Sosyal Demokrat ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, emeklilik yaşını 65’ten 67’ye çıkarmaya hazırlanıyor.

İsveç’te Sosyal Demokrat ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, emeklilik yaşını 65’ten 67’ye çıkarmaya hazırlanıyor. Ancak muhalefetteki sağ partiler emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmasını yetersiz buluyor ve 69’a çıkarılmasını istiyor.

Sosyal Güvenlik Bakanı Annika Strandhell, emeklilik sistemini finanse etmek için insanların daha uzun süre çalışmaları gerektiğini söylerken, sendikalar emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı.

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu İkinci Başkanı Tobias Baudin, emeklilik yaşını yükseltme tartışmalarını yanlış bulduklarını, üyelerinin kötü çalışma koşulları ve yoğun iş temposundan 65 yaşına kadar çalışmaya güçlerinin yetmediğini söylüyor.

Emeklilik yaşının yükseltmesi yerine insanların 65 yaşına kadar çalışmaya güçlerinin yetmesi için çözümler aranmasını gerektiğini belirten Baudin, politikacıların emeklilik yaşına müdahelesine karşı olduklarını ve sorunun sendikalar ve işverenler arasında kararlaştırılması gerektiğini söylüyor.

İsveç Ticaret ve Sanayi Odası da, emekli yaşının yükseltilmesi için politikacıların yasalarda değişiklik yapma girişime karşı. Oda’nın İş Piyasası Bölüm Şefi Carina Lindfelt, politikacıların emekli yaşını 67 ve 69’a çıkarma girişimlerine karşı olduklarını ve sorunun işçi ve işverenler arasında tartışılıp kararlaştırılması gerektiğini ifade ediyor.

Memur sendikaları da politikacıların emeklilik yaşını yükseltmesine karşı tavır aldı. Unionen  Federasyonu Toplu Sözleşme Şefi Niklas Hjert, sanayi, inşaat ve ticaret sektöründe birçok işverenle “Esnek emeklilik” için anlaşma yaptıklarını ve çalışanların çalışma sürelerine kendilerinin karar verdiğini dile getiriyor.

Hjert, üyeleri arasında yaptıkları kapsamlı bir araştırmanın her on çalışandan 7’sinin emekli olana kadar gücünün yetebilmesi için çalışma saatlerinin azaltılmasını istediklerini ortaya koyduğunu söylüyor.

Hizmet sektöründe yarım milyon işçiyi çalıştıran 11 bin işverenin örgütü Almega ise, politikacıların emeklilik yaşlarını yükseltmesi için girişimde bulunmalarından hoşnut. Almega’nın Ticaret Politikası Şefi Ulf Lindberg, “Biz hizmet sektöründe kalifiye eleman eksikliği gördüğümüz için emeklilik yaşının yükseltilmesini olumlu buluyoruz. Bu eksiklik deneyimli iş gücünün emekli olmasından sonra daha da artacak” diyor.

İnsanların daha ileri yaşlara kadar çalışmasını teşvik etmek gerektiğini söyleyen Lindberg, bu nedenle Hükümetin 65 yaşından sonra çalışanlardan daha fazla vergi alınması önerisine karşı olduklarını ifade ediyor.