İsviçre’de sağ etkisini hissettirdi sosyal yardımlar kısıtlanıyor

İsviçre’de Sosyal yardımların kısıtlanmasına yönelik bir dizi kararlar alındı. Alınan bu kararlarda geçtiğimiz 18 Ekim’de yapılan Federal Parlamento seçimlerinde sağ partilerin yükselişinin etkisi olduğu düşünülüyor.

İsviçre Kanton Sosyal Yöneticileri, sosyal yardımlarda kısıtlamaya yönelik bir dizi karar aldı. 1 Ocak 2016’dan itibaren tüm kantonlarda devreye girecek olan bu uygulamaların İsviçre Sosyal Yardım Konferansı (SKOS) tarafından düzenlenecek direktiflere uygun olması öngörülüyor.

Alınan kararlara göre mevcut kısıtlamalardan özellikle gençler ve geniş aileler etkilenecek. 18-25 arasındaki gençlerin temel ihtiyaçlarının yüzde 20’sine kısıtlama getirilirken, aylık olarak verilen 986 frank yerine 789 frank ödenecek. En az 6 kişiden oluşan aileler ise, eskiye göre aylık olarak kişi başına 76 frank daha az alacaklar. Ayrıca yetkililerin, ağır basan sebepler doğrultusunda uyguladıkları bazı yaptırımlar sonucunda, söz konusu kısıtlamalar yüzde 30 oranına kadar yükselebilecek.

Öte yandan yine alınan kararlar dahilinde kişilere ek olarak verilen 100 Franklık “asgari entegrasyon yardımı” da tamamen kaldırılıyor.

MANTIKLI BİR AÇIKLAMASI YOK

Yapılan bu sosyal yardım kısıtlamalarının hangi mantıksal bir çerçeveye dayandırılarak yapıldığı sorgulanmaya başlanırken, Federal İstatistik Dairesi (BFS), 2014’de SKOS isteği üzerine halkın temel ihtiyaç durumunu yeniden hesaplama girişiminde bulunmuştu. Bu hesaplamada esas alınan şey ise, İsviçre hanelerinin en yoksul yüzde 10’nun, gıda, ulaşım, telefon, kıyafet ve okul ihtiyaç giderleriydi. Normal temel ihtiyaç sınırı şu ankinden 90 frank daha fazla olması gerekirken, bunun tam tersine bir kısıtlama kararının alınmış olması kafaları karıştırdı.

SAĞ ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI

Alınan bu karar, ülkedeki belli bir kesimde büyük bir yankı oluştururken, alınan bu kararın altında 18 Ekim’de yapılan federal parlamento seçimlerinde sağ partilerin yükselişinin etkisi olduğu düşünülüyor. Sosyal Yöneticilerin sağ parti olan SVP ve FTP gibi patilerin bu konudaki ısrarlarına karşı dayanamayarak böyle bir karara gittiği belirtilirken, alına bu kararda bu partilerin son aylarda “Sosyal Çılgınlık” sloganı altında sosyal yardımlara karşı yürüttüğü kampanyanın doğrudan etkisi olduğuna dikkat çekiliyor.