İtalya’yı bankacılar, istatistikçiler ve hakimler kurtaracak

İtalya’yı bankacılar, istatistikçiler ve hakimler kurtaracak

İtalya’da yapılan genel seçimlerin üzerinden bir ayı aşkın bir zaman geçmesine rağmen hükümet kurulabilmiş değil. Krizden çıkış için devreye giren Cumhurbaşkanı Napolitano, ülkeyi krizden kurtarmak için bir ‘Akil Adamlar Komitesi’ oluşturdu.

24-25 Şubat’ta yapılan seçimlerde hiç bir politik gücün tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadığı İtalya’da kriz devam ediyor. Ulusal Meclis ve Senato’da temsil edilen 4 partinin liderlerinin anlaşamaması üzerine devreye Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano girdi.

Son günlerde görev süresi dolmadan istifa edeceği iddiaları ile gündeme gelen Napolitano, aralarında Merkez Bankası ve Ulusal İstatistik Kurumu başkanları ile emekli hakimlerin de bulunduğu 10 kişilik bir komite ile hükümet krizini aşmayı planlıyor. Komite, hükümet krizine yönelik çözüm önerilerinin yanı sıra ülke için hangi  kanunların çıkarılması gerektiği noktasında görüş bildirecek.

Komitenin siyasi ve kurumsal sorunlar ile ekonomik ve sosyal meseleler üzerine tartışacak iki ayrı gruptan oluşması bekleniyor. Bugün ilk toplantısını yapacak olan komite, Mayıs ayında görevini devredecek olan Napolitano’nun İtalya’yı krizden çıkarmak için yaptığı son hamle olacak.

PARTİLERE OLAN GÜVEN BİTTİ

İtalya Cumhurbaşkanı’nın bu hamlesi ile İtalyan siyasi partilerine olan güvenin son bulduğunu göstermiş oldu. Son bir buçuk yıldır da Mario Monti tarafından oluşturulan teknokrat hükümet tarafından yönetilen ülkede, Şubat seçimleri de çözüm olmadı.

Ne seçimlerden birinci çıkan merkez-sol ittifakın lideri Pierre Luigi Bersani ne de ikinci güç olan sağ ittifakın lideri Sylvio Berlusconi’nin iktidar için bir alternatif önerisi yok. Bersani, hakkında bir çok rüşvet,  yolsuzluk davaları bulunan tartışmalı eski Başbakan Berlusconi ile aynı koalisyonda olmak istemiyor. Hakkındaki davalar nedeniyle dokunulmazlık zırhını elinden bırakmak istemeyen Berlusconi ise kendisinin olmadığı bir hükümet istemiyor.

Sıra dışı üslubu ile seçimlerde yüzde 25 oy alan Beş Yıldız Hareketi lideri Beppe Grillo ile Bersani’nin de hükümet kurma olasılığı yok. Seçimlerden sadece yüzde 10 civarında oy alabilen Başbakan Mario Monti’nin partisinin ise ne merkez-sol ne de merkez-sağ ittifaklara iktidar yolunu açabilecek yeterlilikte sandalyesi bulunmuyor.

EKONOMİK DURUM VE YOLSUZLUKLAR PARTİLERE GÜVENİ ZEDELEDİ

İtalya 2008 ekonomik krizinden bu yana ekonomisini düzeltebilmiş değil. 2009’da yüzde 5,5 gibi bir küçülme yaşayan İtalyan ekonomisi, 2010 ve 2011’deki kısmi rahatlamaya rağmen, geçtiğimiz yıl yüzde 2,4’lük bir gerileme yaşadı. Küçülmenin bu yıl da en az yüzde 1 ile devam etmesi bekleniyor. 61 milyonluk İtalya’da, işsizlik oranı da yüzde 11,7 ile önemli bir sorun olarak duruyor.

2011’de iş başına gelen teknokrat Başbakan Mario Monti’nin AB’den aldığı politik destekle uygulamaya koyduğu kemer sıkma politikalarına karşı ciddi bir tepki oluşmuştu. Ayrıca, başta eski başbakan Sylvio Berlusconi olmak üzere bir çok politikacının bulaştığı yolsuzluklar da, İtalyan halkının köklü siyasi partilere oran güvenini ciddi oranda zedelemiş durumda.