Kabil saldırısı: Anneleri öldürmek için geldiler

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Deştê Barşi (Dasht-e Barchi) hastanesine 12 Mayıs’ta gerçekleşen saldırıda doğum servisi hedef alındı. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), “Anneleri öldürmek için geldiler” dedi.

Doğum servisini yöneten MSF’nin Afganistan’daki programlarının sorumlusu Frederic Bonnot, “Saldırıdan bir gün sonra olay yerine geri döndüm. Gördüğüm şey, saldırganların sistematik bir şekilde annelere ateş açtığını gösteriyor” dedi.

Bonnot, “Doğum odalarına girerek, yataklarında olan annelere ateş açtılar. Saldırı metodikti. Duvarlar delik deşik edilmişti, odalardaki yerlerde kan vardı, araçlar yakılmıştı ve pencereler kırılmıştı” diye ekledi.

Resmi açıklamalara göre çoğu hasta olmak üzere 24 kişi öldürüldü, en az 20 kişi yaralandı.

Altı yıldır doğum servisini destekleyen MSF’ye göre saldırı sırasında doğum servisinde 26 anne bulunuyordu. Bunlardan 10’u ve bir kısım sağlık personeli kaçarak güvenli bir odaya sığınmayı başardı.

Geri kalan 16 annenin hepsi hedef oldu. Üçü doğum masasında olmak üzere 11’i katledildi, 5’i yaralandı.

Ölenler arasında ayrıca iki erkek çocuk ve MSF ile çalışan bir Afgan ebe bulunuyor. İki yeni doğmuş bebek de yaralı olarak acil servise kaldırıldı.

Sayıları henüz bilinmeyen saldırganlar, 12 Mayıs sabahı saat 10.00’da hastaneye baskın yaptı. MSF’ye göre hastanenin başka bölümleri ve girişleri olmasına rağmen saldırganlar doğrudan doğum servisine yöneldi. Saldırı dört saat sürdü. Bonnot, “Salı günü yaşanan vahşeti ifade edecek kelime yok” dedi.