Kaddafi'nin paralarını Türkiye'de akladılar!

Fransa'nın Limoges kentinde Kaddafi'ye ait onbinlerce euroyu Türkiye'de ve Türkiyeli şirketler üzerinden aklayan bir çift yakalandı.

Le Figaro ve Le Parisien gazetelerinin haberine göre, 2011'de NATO'nun kanlı müdahalesiyle devrilen ve öldürülen Muammer Kaddafi'ye ait onbinlerce euro bir çift tarafından aklandı.

Çiftin Ekim ayı başında gözaltına alındığı bildirildi. Sözkonusu paranın 2017 yılında Bingazi'de yağmalanan bir bankadan geldiği belirtiliyor. Kaddafi'nin o dönem Bingazi'deki bankaya 160 milyon euro bıraktığı kaydediliyor.

100 ve 200 euroluk paralar, Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden bir yıl önce 2010 yılında Libya devleti tarafından Avrupa Merkez Bankası'ndan elde edilmişti.

Habere göre bu hazinenin yarısı önce Libya ordusu tarafından silah ve materyal alımı için israf edilmiş. Geri kalan paralar ise "küflenmiş ya da birbirine yapışmış". Bu da tespit edilmelerini kolaylaştırmış.

Bir Avrupa raporunda, paraların daha sonra görünür değerinin altında Türk mafyasına satıldığı belirtiliyor.

2018'den itibaren küflü paralar Avrupa'da dolaşıma girmeye başladıktan bir yıl sonra Avrupa Merkez Bankası bu Euro serisini yasaklamış.

Gözaltına alınan çiftin Türk toplumuna yakın olduğu ve bu kirli parayı Türk inşaat şirketlerine el altından ödeme yapmak için kullandığı kaydediliyor.

Altı aylık bir soruşturma sonucunda yapılan baskında, 20 bin euro ele geçirildiği belirtiliyor. Çiftin bir kaç ay içerisinde bu miktarın iki katını, farklı banka hesaplarına koyarak piyasaya sürdüğü bilgisi verildi. Çiftin Türkiye'de elde ettiği bu kazanımla, farklı mülkler ve bir çok araba satın aldığı belirtildi. Soruşturmacılar ayrıca çiftin evinde Libyalı olmayan 30 bin euro nakit para da buldu.

39 yaşındaki erkek ve 42 yaşındaki kadının daha önce de dolandırıcılık olaylarına karıştığı belirtiliyor.

Erkek, Ocak 2020'de Belçika'da bir kontrol sırasında 15 bin euro yıpranmış para ve bir miktar uyuşturucu ile yakalanmıştı. Kadın ise Türkiye'ye giderek yıpranmış paraları satın alıyor, bunları yeni paralarla değiştiriyordu.

Dosyaya yakın bir kaynak, "Avrupa'da bu Libya paralarına yönelik şimdiye kadarki en büyük el koyma" dedi.

Organize çete halinde para aklama suçlamasıyla tutuklanan çift, 10 yıla varan hapis cezasına çarptırılabilir.