‘Kağıtsızlar avı’na karşı İsveç’te yaygın protesto gösterileri

‘Kağıtsızlar avı’na karşı İsveç’te yaygın protesto gösterileri

İsveç Hükümeti’nin kağıtsızları sınır dışı etmek amacıyla yürürlüğe koyduğu uygulamalar kitlelerin direnişiyle karşılaşıyor. Stockholm, Göteborg, Malmö ve Uppsala illerinde eş zamanlı olarak düzenlenen gösterilere katılan binlerce kişi Hükümetin iltica politikasını protesto etti ve kağıtsızlara yönelik insanlık dışı ve ırkçı uygulamalara son verilmesini istedi.

Kağıtsızları belirleyip zorla yurt dışı etmeyi amaçlayan “Reva” (Hukuk güvenlikli ve etkin uygulama) projesi 2010 yılında Malmö’de başlatıldı. Kimlik kontrollerinin arttırılması ve kağıtsızlara düzenlenen operasyonlar sonucu yurt dışı edilen ilticacıların oranı bir yıl içinde % 25 oranında arttı. Projenin başarılı olduğu değerlendirmesini yapan Hükümet “Reva”nın Stockholm’de de uygulanmasını kararlaştırdı.

Bu yılın ilk gününden Stockholm’de uygulamaya konulan “Reva” büyük tepkilere yol açtı. Polisin metro istasyonlarında bilet kontrolü bahanesiyle göçmenleri durdurarak  kimlik sormasına sadece göçmen ve insan hakları örgütleri değil iktidar ortağı partilerin gençlik örgütleriyle bazı Milletvekileri de tepki gösterdi.  Metro istasyonları içinde ve önünde  polisin uygulamalarını protesto etmek iççin gösteriler yapıldı.

HÜKÜMET VE POLİS GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI

Stockholm Polis Şeflerinden Patric Josefsson’un polis teşkilatının önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirmek için göçmen görünümlü kişilere yönelik kontrolleri savunması tepkilerin daha da artmasına yol açtı. Tepkiler sonucu Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag kimlik kontrollerinin kabul edilemez olduğunu açıkladı. Bir kaç gün sonra da Polis yetkilileri kimlik sorma uygulamasına son verdiklerini açıkladı.

Hükümet ve polisin geri adım atması tepkileri yatıştırmaya yetmedi. Aralarında  Kızıl Haç, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun da bulunduğu onlarca kuruluş “Reva” projesinin tamamen iptal edilmesi talebiyle İsveç’in dört yerleşim biriminde eşzamanlı gösteriler düzenledi. İktidar ortağı partilerden Halk Partisi’nin gençlik örgütü “Liberal Gençlik Federasyonu”, Hıristiyan Partinin gençlik örgütü ile “Barış ve Adalet için Müslümanlar” gösteriye destek verdi.

Stockholm’de “Kralın Bahçesi” olarak adlandırılan parkta toplanan 3 bini aşkın kişi “Reva değil, iltica hakkı”, “Kahrolsun ırkçılık”, “Herkese yaşam hakkı” gibi sloganlar attı. Hükümetin iltica politikası ve kağıtsızlara yönelik tutumunu kınayan pankratların taşıdığı gösteride konuşma yapan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri “Reva”nın sadece kağıtsızları değil tüm göçmenleri hedefleyen ırkçı bir proje olduğunu vurgulayarak projenin iptal edilmesini istediler.

Gösteriyi örgütleyen kuruluşlar tarafından yapılan ortak açıklamada protesto gösterileri ve etkinliklerin sürdürüleceği vurgulandı. Pazartesi günü de siyasi parti temsilcilerinin konuşmacı olarak katılacakları bir panel yapılacağı açıklandı.