Kanada’da yerli intiharlarında patlama yaşanıyor

Kanada’nın kuzeyinde 2 bin yerlinin yaşadığı Attawapiskat’ta yaşanan intihar vakaları giderek tehlikeli boyutlara ulaşırken, yerlilerin yaşadığı büyük zorlukların intiharlarda etkili olduğu tahmin ediliyor.

Kanada’nın kuzeyinde 2 bin yerlinin yaşadığı Attawapiskat’ta yaşanan intihar vakaları giderek tehlikeli boyutlara ulaşırken, yerlilerin yaşadığı büyük zorlukların intiharlarda etkili olduğu tahmin ediliyor. 

Ontario bölgesinde yaşayan Attawapiskat adlı Kızılderili grubu, Ekim ayından bu yana yaşanan intiharlarla gündemde. Geçtiğimiz gün 11 kişinin birden intihara teşebbüs ettiği komünde, Mart ayında ise 28 intihar teşebbüsü yaşanmıştı. 

Eylül ayından bu yana yüzü aşkın kişinin intiharı denediği bildirilirken, bu kişilerin en gencinin 11, en yaşlısının ise 71 yaşında olduğu öğrenildi. 

2 bin kişilik bir topluluktan bunca kişinin intihar etmek istemesinin gerekçelerinin başında ise Attawapiskat yerlilerinin yaşadığı sorunlar gösteriliyor. Topluluk adına açıklama yapan Bruce Shiseesh ve meclis üyeleri, “Toplumumuzun kaynakları tükenmiş durumda ve dışarıdan herhangi bir kaynak da bulunmuyor” diyerek, yardım talebinde bulundular. 

Kanada medyasına konuşan Attawapiskat yerlileri, intihar edenlerin ciddi sorunlarının olduğunu, bazılarının ise sağlık problemleriyle mücadele ettiğini söylüyor. Ekim ayında intihar eden 13 yaşındaki bir kız çocuğunun sağlık sorunları olduğu ve okulda kendisine kötü davranıldığı için hayatına son verdiği öğrenildi. 

Ekim ayındaki bu intihardan sonra ise komündeki hastanede birçok ergen yaştaki çocuğun ‘aşırı dozda uyuşturucuyla intihar etmesi’ nedeniyle terapi gördüğü bildiriliyor. 

YERLİLER KENDİ KADERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILDILAR 

Yaşanan bunca intihara ve halkın yardıma muhtaç bir durumda olmasına rağmen bölgesel ve federal yetkililerin gerekli çabaları göstermemeleri de dikkat çekiyor. 

Bölge milletvekillerinden Charlie Angus, normal şartlarda intihar olaylarından sonra okullara acil yardım ekipleri gönderildiğini, ancak Attawapiskat ve benzeri yerli halkın komünlerinde bunun söz konusu olmadığını söyledi. Yerli halkın kendi kaderiyle baş başa bırakıldığını kaydeden Angus, bunun da yaşanan kabusun giderek büyümesini beraberinde getirdiğinin altını çizdi.

Mart ayındaki intiharlardan sonra ‘daha kötüsünün olamayacağını’ düşündüklerini söyleyen Angus, bu ayın başından itibaren devam eden ve en son 11 kişinin toplu intihar teşebbüsü nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini belirtti. 

BAŞBAKAN 100 İNTİHARDAN SONRA TRAJEDİYİ GÖRDÜ 

İntiharların bu denli artış göstermesi ardından açıklama yapan Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise, “gelen haberler oldukça acıklı” dedi. Trudeau, hükümetin tüm yerli halkların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çabalayacağı vaadinde de bulundu.

Kızılderilileri temsil eden bölgesel ‘İlk Milletler Hükümeti’ ise, sosyal çalışanlar ve psikolojik sağlık konusunda uzman hemşirelerin yer aldığı bir kriz ekibini Attawapiskat’a göndereceklerini duyurdu. Yine intiharları önlemek için kullanılmak üzere bir miktar maddi yardım gönderilmesi kararlaştırıldı. 

36 milyona yakın nüfuslu Kanada’da 1,4 milyon kadar oldukları tahmin edilen Kızılderili yerliler ülkenin en yoksul kesimini oluşturuyor. Yerlilerin toplumun diğer kesimlerine oranla daha fazla hastalıklara maruz kaldığı ve yaşam beklentilerinin daha kısa olduğu ve yine suç işleme oranlarının yüksek olduğu belirtiliyor. 

Dünyanın yüzölçümü açısından ikinci ülkesi olan Kanada’da yerlilerin yaşadığı doğal alanların sınırlandırılırken, bu halkları köklerinden koparan ve farklı bir yaşama mahkum eden politikalar dikkat çekiyor. Son olarak 2010 yılında yapılan Kış Olimpiyatları için Vancouver yerlilerinin yaşadığı ormanlık rezervler yok edilmişti.