Kanada hükümeti yerli dillerdeki okullara daha fazla bütçe ayıracak

Kanada hükümeti, son yıllardaki politikalar nedeniyle tehlike altına giren Amerika yerlilerinin dillerinin korunması için daha fazla bütçe ayıracağını duyurdu.

Gatineau kentindeki İlk Milletler Assamblesi (AFN) adlı yerli halkların temsil edildiği mecliste konuşan Başbakan Justin Trudeau, hükümetin yerli dillerin yaşatılması için daha fazla çaba içerisinde olacağını söyledi. Bu ay içerisinde yerli dillerin eğitiminden sorumlu bir konseyin kurulmasına ilişkin anlaşmanın imzalanacağı bilgisini de veren Trudeau, hükümetin yerli dilleri için önümüzdeki 5 yılda toplamda 2,6 milyar Kanada dolar harcayacağını belirtti.

Ancak Başbakan Trudeau, yerli dillerin de İngilizce ve Fransızca gibi resmi dil statüsüne alınıp alınmayacağına açıklık getirmedi.

36 milyon nüfuslu Kanada’nın yüzde 4’ünden fazlasını oluşturan yerlilerce kullanılan 58 dil için kurulan toplamda 500 kadar okul bulunuyor. Ancak önceki hükümetler döneminde bu dillere ayrılan bütçelerin kısıtlandığı biliniyor.

1996-2016 yılları arasında federal bütçeden yerli dillerde eğitim yapılan okullara ayrılan fonların yıllık yüzde 2 arttırıldığı belirtilen bir rapora göre, aynı dönemde eyaletler tarafından İngilizce veya Fransızca eğitim yapılan okullara ayrılan fonlar daha yüksek oranlarda arttı. Raporda, bu yıl için 286 milyon Kanada doları olarak öngörülen yerli dillere yönelik federal fonların arttırılması halinde sorunların önemli oranda çözülebileceği vurgulanıyor.

Sayıları 500 kadar olan yerli dillerde eğitim veren okullara ek olarak 30 civarında yeni okul inşası devam ederken, geçmiş federal hükümetlerin bu okulların giderlerini gerçeğinden daha az tahmin ettiği eleştirisi getiriliyor. Yerli dillerdeki okulların büyük kısmının ülkenin kuzeyindeki ulaşılması zor bölgelerde olması nedeniyle işletim giderlerinin daha fazla olduğu da raporda yer aldı.

Kanada’daki tüm yerli okullarında eğitim gören çocukların sayısı yaklaşık 110 bin.