Karayılan: Her Kürt bireyi Kürtlerin özgürlüğü ve kurtuluşu için çalışmalı

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, her Kürt bireyini Kürtlerin özgürlüğü ve kurtuluşu için çalışmaya çağırarak, “Kurdistan’ın her dört parçasındaki şehitlerin ruhunu şad edelim ve Özgür Kurdistan’ı kuralım. Bizden istenen budur” dedi.

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, tüm gerillalara ve Gerîla TV izleyicilerine hitaben bir konuşma yaptı.  

NEWROZ’A KATILAN HERKESİ SELAMLIYORUM

Karayılan’ın, Newroz ve Kahramanlık Haftası vesilesiyle Gerîla TV’de yayınlanan konuşması şöyle:

Merhaba, tüm Kurdistan Özgürlük Gerillaları, Kurdistan ve bölge gençleri. Halkımız ve bölge halkları 2023 Newrozunu çok büyük bir coşkuyla karşıladı. Özellikle siz gençlerin katılımı, Kurdistan kadınlarının katılımı üst düzeydeydi ve öncülük rolünü oynadı. Tüm Newrozlar baştan başa Bîjî Rêber Apo, Rêber Apo’ya fiziki özgürlük sloganlarıyla gerçekleştirildi. Bu slogan ve talep yükseldi. Halkımızın bu dönemde ne istediği, niçin hareket ettiği bu Newroz’da çok iyi görüldü, anlaşıldı. Newroz coşkusuna büyük bir heyecanla katılan herkesi selamlıyoruz, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

KAHRAMANLIK HAFTASI

Değerli arkadaşlar, şu anda Kahramanlık Haftası’ndayız. Bilindiği üzere 21 Mart Newroz’dan 28 Mart ölümsüz komutanımız Egîd (Mahsum Korkmaz) yoldaşın şehadetine kadar olan gün Kahramanlık Haftası olarak ilan edilmiştir. Gerçekten de bu dönemde yükselen direniş, geliştirilen mücadele kahramanlık destanları yarattı. Halkımızın tarihinde kahramanlar vardır, yiğitler vardır. Fakat Rêber Apo’nun düşünce, ideoloji ve felsefesinin çıkışıyla Kürt halkının muhtevasında bulunan kahramanlık çok daha büyüdü ve yükseldi. Denilebilir ki, Kürt insanının kişiliğindeki cesaret ve kahramanlık Rêber Apo’nun felsefesiyle birleşip çelikten bir iradeye dönüştü. Yıkılmaz bir güç ve cesaret oldu.

ZINDAN DİRENİŞLERİ

Hegemon devletlerin zindanları hegemonyalarını en fazla geliştirdikleri yerdir. Amed Zindanında zulüm ayyuka çıkıp vahşet büyüdüğünde, 1982 Newrozunda Mazlum Doğan yoldaşın fedaice gerçekleştirdiği eylem tarihi bir çıkıştı. O zulme karşı bir isyandı. Newroz ruhuna yaraşır bir şekilde Newrozun kutlanmasıydı. Ondan sonra bu temelde 18 Mayıs’ta Ferhat Kurtay ve beraberindeki üç arkadaş, bedenlerini ateşe vererek düşmanı protesto edip direnişi yükselttiler. Ondan sonra 14 Temmuz’da o büyük eylem Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz, Ali Çiçek yoldaşlar öncülüğünde gelişti ve zulmün kalesinde düşman yenildi. Devrim iradesi, devrimcilerin iradesi, Apocuların iradesi sonuç alıp başarıya ulaştı. Zindan içinde kendi bedenleriyle, cesaret ve iradeleriyle geliştirdikleri isyan bu şekilde sonuç aldı.

15 AĞUSTOS ATILIMI

1984’te 12 Eylül faşist cuntasına karşı 15 Ağustos Atılımı’nın geliştirilmesi halkımızın mücadele tarihinde yeni bir dönemdi. Çok anlamlıydı. Ama o şartlarda böyle bir atılımı gerçekleştirmek, buna cesaret etmek öyle kolay değildi. İşte bu cesareti ölümsüz büyük komutanımız Egîd (Mahsum Korkmaz) yoldaş gösterdi, onun öncülüğünde Eruh ve Şemdinli’de gerçekleştirilen eylemler Kürt halkının varlık ve özgürlük mücadelesinde yepyeni bir dönemi başlattı. Eruh’ta komutan Egîd, Bedran (Mehmet Sevgat) ve Erdal (Mustafa Yöndem) yoldaşlar öncülüğünde gelişen eylemler döneme damgasını vurdu. Egîd yoldaş, sadece bir eylem gerçekleştirmedi. Silahlı mücadelenin başlangıcıyla beraber bir grup arkadaşı yanına aldı, emek verdi, geri çekilme sürecine dahil oldu, Filistin sahasında eğitim gördü ve ülkeye döndü. Silahlı mücadelenin altyapısını hazırlama, gerillacılığı geliştirme, gerilla çizgisini oturtma, gerillanın taktik ve tarzını geliştirmede komutan Egîd yoldaşın rol ve misyonu çok fazlaydı. Egîd yoldaşın şehadetinin 37. yıldönümünde, bir kez daha Egîd yoldaşı, onun şahsında devrimin kahramanlarını, yiğit şehitlerimizi anıyor ve anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Onlara verdiğimiz sözü bir kez daha yineliyoruz. Silahlarını yerde bırakmayacağız, bayraklarını yükselteceğiz, Özgür Önderlik ve Özgür Kurdistan’da yaratacağımız özgür yaşamda anılarını yaşatacağız.

KAHRAMANLIK DESTANLARI

Kahramanlık Haftasında hiç kuşkusuz birçok kahramanlık destanı vardır. Newrozun Newroz olması için, Newrozun istenilen şekilde kutlanması için değerli yoldaşlar Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Ronahî ve Bêrîvan, Sema Yüce kendilerini feda ettiler. Bedenleriyle Newroz ateşini gürleştirdiler, Newrozu Newroz yaptılar. Mazlum Doğan yoldaşın izinde, Çağdaş Kawa’nın izinde Newroz ruhunu, Newroz ateşini gürleştirdiler. Newroz’un kutlanması için Cizîr’de, Nisêbîn’de ve Kurdistan’ın birçok yerinde yüzlerce Newroz şehidi ve kahramanı oldu. Kahramanlık Haftası gerçekten de bu şekilde Kahramanlık Haftası haline gelmiştir.

ZINAR, ŞAHİN VE CEMAL YOLDAŞLAR…

Kahramanlık Haftası’nda şehadete ulaşan birçok yoldaşımız olmuştur. Bunlardan son yıllarda şehit olan Sinan, Navdar, Serhat Varto yoldaşlar çok büyük bir emeğin ve onurun sahibiydiler. Sinan yani Ali Aktaş yoldaş, Egîd arkadaşla beraber Botan’a adımını ilk atan, Besta’da, Şirnex’te çalışmayı başlatandır. Bu yoldaşların hepsi mücadelemizde emek, rol ve misyon sahibidirler. Hepsini anıyoruz. Yine düşmanın geliştirdiği hava saldırıları sonucunda Zınar Tatvan, Şahin Gever ve Cemal Amed yoldaşlar, beraberindeki arkadaşlarla şehadete ulaştılar. Çok büyük kahramanlardı. Her biri yıllarca çalışma yürütmüş, bu savaşta yer almış ve emek vermişlerdi. Bu arkadaşlar yeni ilan ediliyorlar. Bu yüzden çok değerli arkadaşların aileleri ve Kurdistan halkı için başsağlığı diliyoruz. Emekçi yoldaşlarımızdı, bu yoldaşlara verdiğimiz söze bağlıyız ve ah’larını yerde bırakmayacağız. Onlar dönemin kahramanlarıydılar. Cemal Amed yoldaş, Amed diyarına gitmeyi çok istiyordu. Belli bir emeği ve tarihi olan bir aileden geliyordu. Kendisi de çok önemli bir değerimizdi, emek ve rol sahibi bir komutanımızdı. Hiç kuşkusuz bu yoldaşların şehadeti bizim için bir kayıptır. Ama biz onların anılarının izinde kahramanlık ruhunu, Apocu fedai ruhunu daha da büyütüp, Newroz ateşini, Kahramanlık Haftasını çok daha güçlü karşılıyoruz.

HAREKETİMİZİN BİR ÇOK HAMLESİ NEWROZ İLE BAŞLADI

Kahramanlık Haftasında gelişen tüm direnişler Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde birer ilktir. Çünkü bildiğiniz gibi Newroz bizim için yeni gündür, yeni yıldır. Direnişi, isyanı, hamlesel örgütlülüğü, mücadeleyi ve birliği büyütme günüdür. Bu yüzden Hareketimizin birçok hamlesi Newroz ve Kahramanlık Haftası ile başlamıştır. Kahramanlık Haftası’nın bir başı Mazlum Doğan yoldaş, diğer başı da Mahsum Korkmaz yoldaştır. Bu arada yer alan birçok kahramanımız vardır. Bu, bizim için onurdur, çok değerli onur payesidir. Öyle şimdi birilerinin yaptığı gibi para pul için, şan şöhret için hareket edip, kendilerine yaşam kurmadılar. Bu yoldaşlar sadece ve sadece toplumlarının özgürlüğü için, düşünce ve ideolojileri için kendilerini feda ettiler. Fedai ruhu, kendini feda etmeyi, maneviyatı çok yükselttiler. Yaşam nedir, özgür yaşam nedir, insanın özgür yaşam için, özgür bir toplum için, özgür bir ülke için kendisin nasıl feda edebileceğine birer örnektirler. Bu yoldaşlar, öyle daraldıkları için, zorluk çektikleri için böyle yapmamıştır. Hayır!

ZEKİYE ALKAN

Örneğin, Zekiye Alkan. Kurdistanlı olan bir arkadaştır, ailesi İzmir’de yaşıyor, kendisi Amed’de Tıp Üniversitesi’nde okuyor, doktor olacak. Ama kendisi onur ve şeref sahibi bir duruşun sahibi olmak istiyor. Bu yüzden Amed burçlarında kendisini Newrozlaştırıp bir çağrıya dönüştürmeyi görev olarak görüyor. Kendisini bu şekilde bir çağrıya dönüştürdü. Bu, Kürt kadınının, insanlarının özünü gösteriyor. Yani kendisini davası ve halkı için feda edebileceğini gösteriyor. Bunlar maneviyatın ve özgürlük ruhunun büyütülmesidir. Özgür yaşam böyle yaratılacaktır. Biz, böylesi yoldaşların yoldaşı olduğumuz için çok gururluyuz. Öncülerimizin böylesine değerli ve onurluca hareket etmesi, şeref ve onurları için yaşamaları bizim için onurdur. Mücadele ettiler ve bu şekilde destanlar yarattılar.

YAŞAR YOLDAŞ

Böyle kahramanlara çok şahitlik ettik. Mücadelemizde böyle birçok kahraman vardır. Ama bu yıl şehitlerini, kahramanlıklarına bir kez değil, günlük olarak defalarca şahitlik ettiğimiz yoldaşları örnek olarak göstermek istiyoruz. Bilindiği üzere Yaşar Botan yoldaş, 1 Mart günü Dêrsim’de şehadete ulaştı. O, Dêrsim’in komutanıydı. Emek, rol ve misyon sahibiydi. Biz kendisini yakından tanıyıp gördük. Üç yıl boyunca yanımızda güvenlik komutanıydı. Botanlı, Silopili idi. Zêvkî aşiretindendi. Botan toplumunun yurtseverliğini ve dürüstlüğünü temsil ediyordu. Cesareti, fedakarlığı ve dürüstlüğüyle bunun temsiliydi. Kendisinin nasıl bir cevhere sahip olduğunu tanıyıp gördük. Gerçekten de mücadelemiz içindeki tüm yaşamı boyunca bu özellikleriyle öne çıktı. Ailesi yurtseverdir, şimdi Maxmur’dadır, ailesine ve tüm Maxmur halkımıza başsağlığı diliyorum. Kuşkusuz bizim için bir kayıptır, ama bize düşen görev böylesi kahramanları mücadelemizde yaşatmaktır.

DELİL VE BARAN YOLDAŞLAR

Yine Delil Zagros ve Baran Çırav yoldaşlar da uzun bir süre bizimle beraber hareket ettiler, görev üstlendiler. Onların fedakarlığına, dürüstlüğüne, fedailiğine şahitlik ettik. Özellikle Delil yoldaş, cesareti, çalışkanlığı ve zekasıyla anında yaptığı müdahale ile düşmanın üzerimizdeki büyük planını boşa çıkardı. Eğer biz şimdi yaşıyorsak, Delil gibi yiğitler sayesinde yaşıyoruz. Mücadelemizi yükseltirken, Girê Amediye’deki büyük direnişi geliştirirken şehadete ulaştı. O, oranın komutanıydı. Askeri yönden çok büyük roller oynadı. Hakiki bir yiğitti, dönemin yiğidiydi. Tüm Çatak, Wan, Alan aşireti gençleri içinden böylesine bir yiğit çıktığı için gurur duyabilir. Hakeza Baran yoldaş da böyleydi, Botan’ın Çırav bölgesindendi. Ruh ve duruşuyla Apocu fedailiği temsil ediyordu. Bu yoldaşlar hiçbir zaman unutulmayacaktır. Birer özel kuvvet üyesi olan bu yoldaşlar cesaretleri, fedakarlıkları, Apocu çizgiye bağlılıkları, fedailikleri, üstlendikleri rol ve misyonlarını yerine getirdiler. Her üçü de Botanlıydı, Çatak da Botandır. Onlar Botan toplumunun özünü, Botan tarihindeki yiğitliği, cesareti ve fedakarlığı temsil ediyorlardı.

BOTAN VE SERHAT GENÇLERİ BU YİGİTLERİN TAKİPÇİSİ OLMALI

Bu vesileyle tüm Botan ve Serhat gençlerine çağrımdır; bu yiğitlerin takipçisi olun. Tüm Kurdistan gençlerine, bölge halkının gençlerine çağrımdır; böylesi çağdaş yiğitler büyük hakikati temsil ediyorlar, onların takipçisi olun. Birisi nasıl yaşar, yaşamını anlamlı hale getirir ve tarihe mal eder, bunun örnekleridir. Bu yüzden boşa yere yaşamak istemeyen, anlamlı yaşamak isteyen her genç Yaşarların, Delillerin ve Baranların takipçisi olmalıdır. Tüm gençlere çağrım; kahramanların takipçisi olun, olduğunuz yerde mücadeleye katılın, serhildanların öncülüğünü yapın ve gerilla saflarına katılın. Gerilla saflarına katılmak, yurtseverlik ve militanlık duruşunda en değerli ve onurlu zirvedir. İnanıyoruz ki, Newroz’da büyük bir heyecanla sloganları haykıran gençlerin tümü Kurdistan’ın değerli gençleridir, onlarda büyük bir cevher vardır, her şekilde kutsal değerlerimize yaraşır rol oynayabilirler. Gençlere olan inancımız budur, bu inanç temelinde bu mücadeleyi büyük bir inançla sürdürüyoruz. Kurdistan Özgürlük Gerillası bugün bu temelde tarihi bir direniş geliştiriyor.

EFRİN HALKIMIZIN DAVASI YERDE KALMAYACAK

Değerli yoldaşlar, bu Newroz’da Efrîn’de bir katliam yaşandı. Efrîn’de 5 yıldır sürekli olarak işkence, kaçırma, ölüm yaşanıyor, zulüm var. Şimdiye kadar yüzlerce insanımız faşist Türk rejimine bağlı çetelerin eliyle şehit edildi. En son 4 yurtsever insanımız, 4 kardeş kutsal Newroz ateşini yakarken saldırıya uğruyor, bazıları şehit ediliyor, bazıları da dövülüyor. Biz bu katliamı şiddetle kınıyoruz. Bu değerli şehitleri anıyor, ailelerine, tüm Efrîn halkımıza başsağlığı diliyoruz. Onlar devrim şehitleridir, davaları yerde kalmayacaktır.

QSD KOMUTANLIĞI VE ŞEHİTLERİN AİLELERİNE BAŞSAĞLIĞI

15 Mart’ta Behdînan’ın Duhok ilçesinde bir helikopter kazası yaşandı. Şervan Kobanê komutasında 9 QSD üyesinin, özel bir kurum olan YAT üyelerinin şehit olduğu açıklandı. Bildiğimiz kadarıyla YAT, bir anti-terör kurumudur. DAİŞ’e karşı mücadelede kendisini ispatlamıştır. Eğitim görerek pilot olan değerli gençlerdir. Biliyoruz ki, daha Şêx Mehmûd Berzencî’den bu yana işgalci hegemon güçler tarafından halkımız üzerine uçaklarla bombardımanlar gerçekleştirilmiştir. Şimdi de işgalciler her gün üzerimize bomba yağdırıp, uçaklarla saldırıyor. Halkımızın elinde bu türden araçlar yok. Ama şimdi görülüyor ki, bazı Kürt gençleri pilotluğu öğrenmiş ve hava araçlarını kullanıyor. Bu, sevindirici bir şeydir. Gerçekten de bunu öğrendiğimizde sevindik. Bu değerli gençlerin, komutan ve savaşçıların şehadetini tüm Kürtlerin bir kaybı olarak görüyoruz. QSD Komutanlığına ve bu değerli şehitlerin ailesine başsağlığı diliyoruz. Tüm Rojava Kurdistan’ı ve Kuzey-Doğu Suriye için başsağlığı diliyoruz.

KÜRT SAVAŞÇILARIN ŞEHADETİNDEN ACI DUYMAYANIN KÜRTLÜĞÜNDEN ŞÜPHE DUYULMALI

Gerçekten de böylesi bir kaza olayında kayıplar vermek hepimiz için üzücüdür. Fakat maalesef görüyoruz ki, bazı Başûrê Kurdistanlı yetkililer bu olaydan bahsederken saygısızca bir dille, hiç üzüntülerini dile getirmeden ve karşıt bir yaklaşımla bahsediyorlar. Kürtlerin kendi iç sorunları ne olursa olsun, böylesi bir yaklaşım olmamalı, hele hele böylesine acılı bir olayda asla olmamalı. Karşıtlık olur, ama böyle düşmanlık yapmaya insan şaşırıyor. Hiç kuşkusuz bu yaklaşımları doğru görmüyoruz. Kürt savaşçılarının şehadetinden dolayı acı duymayan her Kürt’ten, onun Kürtlüğünden şüphe duymak gerekiyor. Bu, tüm Kürtler için bir kayıp ve zayiattır. Bu insanlar eğitim görmüş, kendilerini yetiştirmiş, DAİŞ’e karşı savaşta kendisini ispatlamıştır. Giderken rüzgar ve fırtınaya yakalanıyorlar, yollarını şaşırıyorlar ve düşüyorlar. Bu bir üzüntü sebebidir. Her kim olursa olsun, ahlaki ve insanı bir yaklaşımın gereği olarak insan her şeyden önce bu olaya dair üzüntüsünü dile getirmelidir. Umuyoruz bu önemli dönemde her Kürt bireyi, Kürtlerin özgürlüğü ve kurtuluşu için çalışır. Yurtseverlik ruhunu, ulusal birlik ruhunu güçlendirir. Bu temelde Kurdistan’ın her dört parçasındaki şehitlerin ruhunu şad edelim ve Özgür Kurdistan’ı kuralım. Bizden istenen budur.

2023 TARİHİ VE ÖNEMLİ BİR YIL OLACAK

Değerli arkadaşlar; geride bıraktığımız mücadele yılı olan 2022 bilindiği üzere Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın mücadelesinde büyük bir yıldı, destansı bir yıldı, büyük direniş yılıydı. Bu yılda gelişen direniş tüm Kurdistan’da, özellikle de Zap, Avaşîn ve Metîna’da gelişen direniş düşmanın halkımız üzerindeki soykırım ve işgal planlarını boşa çıkarttı. Onların planı başarılı olamadı, sonuçsuz kaldı. Hiç kuşkusuz bunun bedeli verildi. Birçok kahramanlık destanı yaratıldı. Ama Kürt halkı için çok büyük kazanımlar da elde edildi. Biz bu şekilde yeni yıla, 2023’e giriyoruz. En az 2022 yılı gibi önümüzdeki 2023’ün de tarihi ve önemli bir yıl olacağı görülüyor. Sonuç alma yılı olacaktır. Zaten Newroz kutlamaları, halkımızın katılımı bunu gösterdi. İçinde olduğumuz yıl sıradan olmayacaktır, büyük bir yıl olacaktır. Biz bu temelde, Kahramanlık Haftası ruhuyla, o tarihi kahramanların ruhuyla siz yoldaşların tümünü selamlıyor, 2023 yılında, Önder Apo’nun 51. Yürüyüş yılında hepinize candan ve yürekten başarılar diliyoruz"