Karzai: NATO'nun Afganistan savaşı amaçsız ve saçma

Karzai: NATO'nun Afganistan savaşı amaçsız ve saçma

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin sözcüsü Emal Feyzi, "NATO'nun on bir yıldan beridir Afganistan'da yürüttüğü savaş amaçsız ve saçma" dedi.

Bu açıklama Afganistan makamları ile kendisini 2001 yılından bu yana destekleyen uluslararası koalisyon arasındaki ilişkilerin en aza indiği bir döneme denk geldi.  Karzai son zamanlarda NATO misyonunu yürüten ABD'ye karşı da sert eleştirilerde bulundu.

Hamid Karzai, Taliban rejiminin devrilmesi ardından başta ABD olmak üzere Batılı güçler tarafından iktidara getirildi.

Afganistan Devlet Başkanı Karzai, 10 Mart günü yaptığı açıklamada ABD'nin Talibanlarla gizli bir anlaşma içinde olduğunu söylemişti. ABD'nin yeni Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Kabil'de olduğu bir sırada Karzai, 1"İsyancılar saldırılarda bulunarak Amerikan retoriğine hizmet ediyorlar" demişti.

Pazartesi günü NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Karzai'nin suçlamalarını "tamamıyla gülünç" şeklinde değerlendirmişti.

Buna tepki olarak Emal Feyzi yazılı bir açıklama yaparak, NATO'dan Afganistan halkı adına "terörizme karşı mücadele iddiasıyla yürüttüğü savaşın amacı ve gerekçesini belirlemesini" istedi.

Feyzi, "NATO'nun on bir yıldan beridir Afganistan'da yürüttüğü savaş amaçsız ve saçma" derken şu soruyu yöneltti: "Binlerce masum canın yitirilmesi ve evlerinin yok edilmesine yol açmasına rağmen, neden bir on yıl sonra bu savaş hedeflerine ulaşmadan başarısız oldu?"

Feyzi, "Terörist mabetlerin Afganistan dışında olduğu açık bir şekilde bilinmesine rağmen, neden bu savaş evlerde ve köylerde devam ediyor?" diye ekledi.

Kabil, Pakistan ve özellikle de bu ülkenin gizli servislerini Afganistan'ı istikrarsızlaştırmak için Talibanları finanse etmekle suçluyor. Talibanlar Pakistan-Afganistan sınırının her iki yakasında bulunuyor.