Katar’da kölelik: 3 işçi daha hayatını kaybetti

İşçilerin insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığı Katar’da, orduya ait bir inşaatta çalışan üç işçi hayatını kaybetti.

Resmi haber ajansı QNA tarafından yayınlanan silahlı kuvvetlerin açıklamasına göre üç işçinin bir kaza sonucu öldüğü, başka işçilerin de yaralandığı bildirildi. Hayatını kaybedenlerin kimlikleri ve yaralı sayısı hakkında bilgi verilmedi.

Haziran 2013’te işçilerin kaldığı bir yerde çıkan yangın sonucu 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Katar’da yabancı işçileri çalışma koşulları sık sık eleştiri konusu oluyor. Özellikle de 2022 Dünya Futbol Şampiyonası şantiyesinde işçilerin ağır koşullarda ve güvencesiz çalıştırıldıkları belirtiliyor. Katar’daki işçilerin durumu, modern kölelik olarak tanımlanıyor.

Resmi verilere göre Dünya Futbol Şampiyonası şantiyesinde son yedi ayda iki işçi hayatını kaybetti. Gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Katar makamları, 13 Aralık 2016’da yabancı işçilerin çalışma sistemi olan “kafala”ya son verdiğini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Ürdün gibi ülkelerde uygulanan “kafala” sistemine göre, her yabancı çalışanın Katarlı bir işveren ya da şirkete bağlı olması gerekiyor. Çalışanların bu kişi veya kurumların izinleri olmadan iş değiştirmeleri ve ülke dışına çıkmaları yasaklanıyor.

İnsan hakları örgütlerine göre Katar sadece sistemin adını değiştirdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, “İşçileri halen de işverenlerini terk edemiyor ve ülke dışına çıkabilmek için izin almaları gerekiyor” dedi.

Aralık ayında bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü de HRW ile aynı görüşte. Af Örgütü, kafala yerine çıkarılan yeni yasanın işçilerin durumunu daha da ağırlaştırabileceğini belirtti. Af Örgütü, “Çok sayıda işçinin bu yani yasanın onların yaşadıklarına son vereceğine inanması trajik bir durumdur” dedi.

Katar’da 2.1 milyon göçmen işçinin kölelik statüsünden işçi statüsüne nasıl geçeceği halen bilinmiyor.