Katar’dan Çin ile 27 yıllık gaz anlaşması

Katar Enerji Bakanı, ülkesinin Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ile 27 yıllık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik anlaşması yaptığını açıkladı. Katar böylece Pekin ile bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci uzun vadeli sözleşmeyi imzaladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya ile birlikte dünyanın önde gelen LNG üreticilerinden biri olan zengin Körfez emirliğinin, ana müşterileri arasında zaten Çin, Japonya ve Güney Kore vardı.

Katar, aynı zamanda Avrupa ülkeleriyle sözleşmeler imzalamayı umuyor, ancak Avrupa ülkeleri uzun vadeli anlaşmalar yapmayı reddediyor.

Devlete ait şirket QatarEnergy'nin CEO'su olan Bakan Saad Sherida El-Kaabi salı günü yaptığı açıklamada, "Bu anlaşmanın bir parçası olarak Katar, Çin'e 27 yıl boyunca yılda dört milyon LNG tedarik edecek” dedi.

Doha'da düzenlediği basın toplantısında konuşan El-Kaabi, "Bu, Çin ile ikinci tedarik anlaşması" diye ekledi.

Enerji Bakanı, ayrıca China National Petroleum'un dünyanın en büyük doğal gaz sahası olan offshore North Field sahasını genişletme projesi North Field East'e (NFE) dahil olarak Katar gazı "ailesine katılacağını" duyurdu.

Katar, dünyanın bu en büyük doğal gaz yatağını İran ile paylaşıyor. QatarEnergy böylece yılda 8 milyon ton kapasiteli bir sıvılaştırma trenine eşdeğer olan NFE'deki yüzde 5 hisseyi CNPC'ye devredeceğini açıkladı.

Kasım 2022'de QatarEnergy ve başka bir Çinli kamu şirketi olan Sionopec, 27 yıl boyunca yılda dört milyon tonluk benzer bir tedarik sözleşmesi imzalamıştı. Nisan ayında, bu Çinli petrol devi aynı zamanda NFE projesinin en büyük Asyalı hissedarı oldu.

Avrupa ülkeleri uzun vadeli sözleşmelere karşı görünmekle birlikte, Katar "birkaç" Avrupa ülkesi ile tedarik sözleşmelerinin "yazdan sonra" imzalanacağını açıkladı.

Buna karşın Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle, Batılı ülkeler çılgın bir şekilde Rus gazına alternatif arayışlar içerisinde bulunuyor.

Saad Sherida El-Kaabi mayıs ayında Avrupa açısından petrol ve gaz kıtlığı konusunda 'en kötüsünün' henüz gelmediği uyarısında bulunmuştu.

Oysa geçtiğimiz kasım ayında Katar, Almanya ile 15 yıllığına LNG tedarik etmek için ilk anlaşmayı imzaladıklarını duyurmuştu.

Çin, 2020'de Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil olmak üzere Körfez İşbirliği Konseyi'nin (GCC) altı ülkesinin birinci ticari ortağı haline geldi.