Kıbrıs'tan sonra sıra Slovenya'da mı?

Kıbrıs'tan sonra sıra Slovenya'da mı?

Derinleşen küresel ekonomik krizle birlikte Avrupa Birliği ülkeleri tek tek iflas etmekle yüzyüze kalıyor. "Kurtarma" adı altında harekete geçirilen "uluslararası yardım" planları kapsamında sert kemer sıkma politikaları dayatılıyor. Kıbrıs'tan sonra, bu kez gözler Slovenya'ya çevrildi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ile Slovenya Başbakanı Alenka Bratusek bir araya gelerek "Slovenya bir sonraki Kıbrıs olmayacak" mesajı verdiler.  Başbakan Bratusek, kendi ülkesinin durumu konusunda güven vermeye çalışırken, pazarlar 8 milyar euroluk yeni bir "kurtarma" planının gündemde olduğuna işaret ediyor.

Çok sayıda uzman, banka krizi ile katlanan yeni bir resesyona giren Slovenya'nın bir sonraki "iflastan kurtarılacak ülke" olacağını söylüyor. Bu durumda Slovenya, Yunanistan, İrlanda, Portekiz, İspanya ve Kıbrıs'tan sonra "uluslararası yardımdan yaralanan" Euro Bölgesi üyesi altıncı ülke olacak.

Bratusek, ülkede yaşayan siyasi bir krizin hükümeti düşürmesi nedeniyle üç hafta önce yeni başbakan olarak atandı.  Merkez bir sol parti lideri olan 43 yaşındaki Alenka Bratusek, yolsuzlukla suçlanan muhafazakar Janez Jansa'nın yerine geçti.  Salı günü de Brüksel'de Barroso ve Konsey Başkanı Herman Van Rompuy ile görüştü.

Bratusek son günlerde oluşan medya baskısını dindirmek için, Kıbrıs'ı ima ederek "Biz vergi cenneti değiliz", "Bizim borçlanmamız Avrupa'nın en düşükleri arasındadır" ve "Kendi sorunlarımızı kendimiz çözmekte kararlıyız" gibi açıklamalarda bulundu.

Bratusek, Barroso'ya sunduğu reform programının ülkesinin ekonomisini ve mali durumunu canlandırmak amaçlı olduğunu söylüyor.  Başbakan, bankaların özelleştirilmesine ilişkin ihalelerin yazdan önce başlayacağını duyurdu.

Daha öncesinde Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreter Yardımcısı Yves Laterme de, Slovenya'nın başkentinde "güven verici" bir mesaj vermeye çalıştı. Laterme, "Acilen bri dış mali yardım ihtiyacını girmek için hiçbir neden yok" dedi.