Kilise mensuplarının istismarlarına karşı uluslararası inisiyatif

Onlarca mağdur ile insan hakları savunucularının oluşturduğu geniş katılımlı bir grup, Katolik Kilisesi bünyesindeki cinsel istismarlara karşı önlem alınması amacıyla uluslararası bir inisiyatif kurdu.

İsviçre’nin Cenevre şehrinde duyurulan inisiyatif ‘Ending Clerical Abuse (ECA-Din İnsanlarının İstismarına Son İnisiyatifi) adıyla kuruldu.

Amaçlarının Katolik Kilisesi’nin merkezi Vatikan’ın kiliseler ve bağlı kurumlardaki cinsel istismarlara son vermesi için baskı yapmak olduğunu duyuran ECA inisiyatifi, özellikle çocuklara yönelik taciz ve tecavüzlere dikkat çekiyor.

Birçoğu daha önce kilise mensuplarının istismarına maruz kalan mağdurlardan oluşan inisiyatif üyeleri, 15 farklı ülkeden geliyor.

Daha önce Papa Francis ile Şili’deki istismarlar üzerine görüşen mağdurlardan José Andres Murillo, mağdurların seslerini yükseltmeleri sayesinde birçok ülkede önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi. Murillo, buna rağmen birçok ülkede ‘mağdurların susmalarına yönelik baskıların’ yapıldğına dikkat çekti.

ÇOCUK İSTİSMARCISI DİN ADAMLARI TEŞHİR EDİLDİ

Katolik Kilisesi’nin kendi içinde çocuk istismarına ‘imkan veren yapısal mekanizmalar’ olduğunu savunan Murillo, kilisenin öncelikle buna son vermesi gerektiğini söyledi. Murillo, amaçlarının aynı zamanda mağdurları desteklemek ve yerel ile uluslararası kuruluşlara ulaşmalarını sağlamak için cesaretlendirmeyi amaçladıklarını da kaydetti.

ABD, İtalya, Kongo, Polonya, Meksika, Şili ve İsviçre’nin de aralarında olduğu birçok ülkeden ECA üyesi istismar mağdurları, ülkelerinde kilise tarafından korunduklarını iddia ettikleri din insanlarını da teşhir ettiler.

BASKILAR ARTIYOR

Katolik din adamlarının başta çocuklar olmak üzere birçok kişiye yönelik cinsel istismarlarına ilişkin skandallar son yıllarda giderek artmıştı. On yıllar önce yaşanan olayların ortaya çıkmasıyla birlikte Vatikan üzerindeki baskılar artarken, 17 Mayıs’ta açıklama yapan Papa Francis, Şili Katolik Kilisesi’nde ‘adaletin yeniden sağlanması’ için bazı değişiklikler yapılacağını vaat etmişti.

Ancak birçok kuruluş, Vatikan’ın tek tek ülkeler yerine tüm dünyadaki istismarlara karşı harekete geçmesini istiyor.