Kim Jong Un’un sağlık durumu kritik mi?

İnternet üzerinden yayın yapan bir haber sitesi, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un bir ameliyat sonrası durumunun kritik olduğunu iddia etti.

Kuzey Kore sisteminden firar edenlerin yönettiği Daily NK sitesine göre Kuzey Kore lideri Nisan ayında kardiyovasküler sorunları nedeniyle ameliyat oldu.

Daily NK, adı verilmeyen Kuzey Koreli bir kaynağa dayanarak, “Kim’in maruz kaldığı acil kardiyovasküler tedavinin nedeni aşırı sigara tüketimi, obezliği ve yorgunluğu” iddiasında bulundu.

CNN International, Amerikalı bir yetkiliye dayanarak Washington’un bu bilgileri incelemekte olduğunu duyurdu. Sözkonusu bilgiler, Kim Jong Un’un geçirdiği ameliyat sonrası durumunun ağır olduğuna işaret ediyor.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı sözcülerinden biri “Doğrulayacak bir şey yok ve Kuzey Kore’de özel hiçbir hareketlilik tespit edilmedi” dedi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap’a konuşan üst düzey bir Güney Koreli yetkili, Kim Jong Un’un ağır hasta olduğu yönündeki bilgilerin geçek olmadığını belirtti.

Kim Jong Un, kamuoyu önüne en son 11 Nisan’da çıktı. Pyongyang yönetimi Covid-19 pandemisi nedeniyle sınırlarını kapatarak halka hareket kısıtlamaları getirdi. Yetkililer içeride herhangi bir vaka olmadığını söylemeye devam ediyor.

Kim Jong Un’un gözlerden kaybolması daha önce de spekülasyonlara yol açmıştı. 2014 yılında altı hayta boyunca gözlerden kaybolan Kuzey Kore lideri, daha sonra bir bastonla ortaya çıkmıştı. O dönem Yonhap ajansı Güney Koreli istihbarat servislerine dayanarak, Kim Jong Un’un topuğundaki bir kistin alınması için ameliyat geçirdiğini öne sürmüştü.

38 North Enstitüsüne bağlı Martyn Williams, “Kimse Kuzey Kore içerisinde neler yaşandığını bilmiyor” dedi. Williams, Twitter üzerindeki paylaşımında, “Kim Jong Il, öldükten günlerce sonra duyurulmuştu ve bu herkes için sürpriz olmuştu” dedi.