Körfez krizi derinleşerek devam ediyor

Katar krizinde Suudi Arabistan şartlarını sıralarken, Katar diyalog çağrısı yaptı. ABD, Rusya ve Türkiye de krize ilişkin tavırlarını belli etmeye başladı.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere birçok Arap ülkesinin diplomatik ve ekonomik taaruz başlatmasıyla patlak veren Katar krizi devam ediyor. Katar'a yaptırım kararı alan ülkelerin sayısı artarken, Suudi Arabistan krizin çözümü için şartlarını sıraladı, Katar ise alttan almaya çalışıyor.

SUUDİ ARABİSTAN: ŞARTLARIMIZ VAR

Katar krizi ile ilgili Paris'te basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ehmed el-Cubeyr, "Katar’ın Arap ülkeleriyle ilişkilerini tamir edebilmek için Filistinli Hamas ve Mısır’da Müslüman Kardeşler’e verilen desteğin sona ermesi" gibi bazı adımlar atması gerektiğini söyledi. Kararın Katar tarafından verileceğini söyleyen Cubeyr, "Askeri yaptırım olacak mı?" sorusuna da "Umarım olmaz yanıtını vermekle yetindi.

KATAR: KONUŞARAK ÇÖZEBİLİRİZ

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani ise konuya ilişkin CNN International'a verdiği röportajda, oturup konuşmak istediklerini söyledi. Es-Sani, "Biz burada süper güç değiliz. Meseleleri çatışmayla çözmeye de inanmıyoruz" dedi. Suudi Arabistan'ın Katar'a yönelttiği "terörü destekleme" suçlamasına da es-Sani, şu yanıtı verdi: "Bu ifadeler çelişkilerle dolu, çünkü hem İran'ı, hem Suriye'deki aşırıcı grupları, hem Suudi Arabistan'da ve Yemen'de Müslüman Kardeşleri, hem de diğer yandan Husileri desteklediğimizi söylüyor. Savaş alanında, bunlar birbirine düşmanlar."

TRUMP: SUUDİLER KATAR'I ŞİKAYET ETTİ

ABD başkanı Donald Trump da 20-22 Mayıs tarihlerinde Suudi Arabistan ve Ürdün'e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından patlak veren krize ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Trump, twitter hesabından "Orta Doğu'ya yaptığım ziyarette, Radikal İdeoloji'ye artık finansman sağlanmamalı dedim. Liderler Katar'ı işaret etti - bakın!" paylaşımında bulundu. Trump, diğer paylaşımlarında ise şunları yazdı: "Suudi Arabistan Kralı ve 50 ülkeyle yapılan görüşmelerin işe yaradığını görmek çok güzel. Radikal örgütlerin finansmanına karşı katı bir tutum takınacaklarını söylediler ve tüm oklar Katar'ı işaret ediyordu. Belki de bu, terörizm felaketi için sonun başlangıcı olur."

PUTİN: DİYALOGLA ÇÖZÜN

Krize sessiz kalmayan Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ise, Katar Emiri Tamim bin Hamad es Sani ile telefonda görüştü. Görüşmeye ilişkin Kremlin'de yapılan açıklamada, Putin'in "diyalogla çözüm" önerisinde bulunduğu belirtilerek, "Nisan ayında gerçekleşen ikili hükümetler arası komisyon toplantısının sonuçları olumlu değerlendirildi. Aynı zamanda uluslararası sorunlara da değinildi. Vladimir Putin, Rusya’nın kriz durumlarının siyasi ve diplomatik yollarla diyalog kurarak çözülmesinden yana olduğunu bir kez daha belirtti" denildi.

ERDOĞAN: KATAR'A YAPILANLARI DOĞRU BULMUYORUM

Suriye savaşındaki iki müttefiki Suudi Arabistan ile Katar arasında kalan Türkiye daha önce yaptığı "arabulucuk" teklifinin aksine Katar'dan yana tavır almanın işaretlerini verdi. Dün akşam AKP 10. Büyükelçiler iftarında konuşan Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Katar'a karşı başlatılan yaptırımları doğru bulmadığımızı peşinen ifade etmek istiyorum. Dayanışma ve iş birliğine her zamankinden daha çok ihtiyacımızın bulunduğu bir dönemde yaşanan bu hadise, bölgemizdeki özellikle hiç bir ülkenin faydasına, yararına değildir" dedi.

MORİTAN, ÜRDÜN VE FAS DA EKLENDİ

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya (Tobruk hükümeti) ve Maldivler, Katar'ın "terör örgütlerini desteklediğini" belirterek, Katar ile ilişkilerini kestiklerini açıklamışlardı. Öte yandan Moritanya hükümeti de dün aldığı kararla Katar ile diplomatik ilişkileri kestiğini bildirirken, Ürdün de diplomatik ilişkileri bir alt kademeye çekti ve Katar merkezli El Cezire'nin yayın lisansını iptal etti. Bu arada Fas Kraliyet Havayolları, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen ülkelere Doha aktarmalı seferlerini durdurduğunu duyurdu.