Kolombiya barış süreci: FARC yeni bir tarih önerdi

Kolombiya’nın en büyük gerilla hareketi, barış anlaşmasının imzalanması için yeni bir tarih belirlenmesini önerdi.

Kolombiya’nın en büyük gerilla hareketi, barış anlaşmasının imzalanması için yeni bir tarih belirlenmesini önerdi. Her iki taraf da daha önce belirlenen 23 Mart tarihinde anlaşma imzalamanın zor olduğunu kabul etti.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri FARC’ın barış müzakerecisi Joaquin Gomez, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un “23 Mart için koşulları oluşmadı” açıklamasına katıldıklarını söyledi.

Üç yılı aşkın bir süredir müzakerelerin sürdüğü Havana’da, müzakere merkezinde açıklama yapan Gomez, “Başka bir tarih belirlemek için hazırız” dedi.

Çarşamba günü Kolombiya Devlet Başkanı Santos, sadece belirlenen tarihe uymak için “kötü bir anlaşma” imzalamayacaklarını söylemişti. 23 Mart tarihi, Eylül 2015’te FARC’ın lideri Timoleon Jimenez ile yapılan tarihi buluşma sırasında belirlenmişti.

Santos, “Eğer 23 Mart tarihinde iyi bir anlaşmaya varamazsak,  karşı tarafa başka bir tarih belirlenmesini önereceğim” demişti.

Hükümet ile Farc gerillaları Kasım 2012’den bu yana müzakere ediyorlar. Resmi rakamlara göre FARC’ın 7.500 savaşçısı bulunuyor. Bu çatışma yarım yüzyıldan fazladır sürüyor.

Her iki taraf, müzakere sürecinde daha önce bir çok ara anlaşma imzalamışlardı.  Özellikle toprak reformu, uyuşturucu trafiği ile mücadele, gerillaların siyasi yaşama katılımı ve mağdurların zararlarının tazmin edilmesi üzerine anlaşmalar yapıldı.

Tarafların çift taraflı bir ateşkesin biçimi ve gerillaların silahsızlanması üzerine de anlaşma yapmaları gerekiyor.  Gerillalar Temmuz ayında eylemlerini durdurmuştu.

Onlarca yıl süren çatışmalara gerilla ve hükümet güçlerinin yanısıra, aşırı sağcı paramiliter güçler de dahil edildi. Yarım yüzyılı aşkın bir süre içerisinde 260 bini aşkın kişi öldü, 45 bin kişi kayboldu ve 6,6 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

FARC ile anlaşma imzalanırsa barış yolunda büyük bir adım atılmış olacak ancak diğer bir gerilla hareketi olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile de müzakere etmek gerekecek. ELN ile hükümet arasında bir çok kes zemin yoklamak için temas yapıldığı biliniyor.