Kolombiya barışı: 15 yılda 44 milyar dolar gerekiyor

Kolombiya'da barışın temel ayağı olan toprak reformu için büyük bir bütçe gerekiyor.

FARC ile Kolombiya devleti arasında yarım yüzyıl süren iç savaşı sonlandıran barış anlaşmasının uygulanması için 44 milyar dolar gibi büyük bir bütçe gerekirken, köylüleri ilgilendiren toprak reformu en büyük payı oluşturuyor.

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlileri (FARC) ile Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos arasında geçtiğimiz Kasım ayında imzalanan barış anlaşmasının uygulanmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. FARC gerillalarının siyasal yaşama geçiş amacıyla silahlarını Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine teslim etmesine dair sürecin bu ay içinde sonlanması hedefleniyor.

EN BÜYÜK BÜTÇE TOPRAK REFORMUNA

Tarihi barış anlaşmasının en önemli maddelerinin silahsızlanmadan sonra başlaması ön görülürken, yapılan çalışmalar, tüm maddelerin uygulanabilmesi için 15 yıllık bir sürede 44 milyar dolara ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Kolombiya Bütçe Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaya göre, barış anlaşmasının en önemli maddelerinden olan toprak reformu için 37,4 milyar dolarlık bir bütçe gerekiyor. Toprak reformuyla büyük kısmı daha önce FARC’ın kontrolünde  olan alanlardaki tarımsal faaliyetlerin yeniden eşitçe yapılması hedefleniyor.

Reform kapsamında toprakları elinden alınan köylülere bu topraklarının geri verilmesi, çiftçilere eğitim ve teknik yardım yapılması gerekiyor. FARC’ın 1964 yılında başlattığı mücadelenin bir köylü isyanından çıktığı hatırlarda.

Kolombiya’daki barış anlaşması için gerekli olan bütçede toprak reformunun maliyetinin payı yüzde 85 civarında. Toprak reformundan sonra en önemli kalem ise uyuşturucu üretimi ve satışıyla mücadele olacak.

UYUŞTURUCU EKİMİNİ SONLANDIRMA VE GERİLLALARIN SİYASAL YAŞAMA GEÇİŞİ

Uyuşturucu üretilen toprakların temizlenmesi ve tarımsal amaçlarla kullanım için dönüştürülmesi için yaklaşık 2,8 milyar dolar harcanması planlanıyor. Kokain üretiminde kullanılan koka yapraklarının üretiminde ilk sırada gelen ülkede 96 bin hektarlık alanın bu amaçla gasp edildiği tahmin ediliyor. 

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre her yıl Kolombiya’da üretilen kokainin miktarı 650 tona yaklaşıyor.

FARC’ın siyasal hayata dahil edilmesi ve uzun yıllar boyunca korunmalarına dair mekanizmaların oluşturulmasının ise 1 milyar 450 milyon dolara mal olacağı hesap ediliyor. Yine bu ayın sonuna kadar bitmesi gereken silahsızlanma projesinin ise toplamda 643 milyon dolar maliyetinin olduğu bildiriliyor.

BARIŞ YILLIK EK YÜZDE 0,3 PUAN BÜYÜME GETİRECEK

Barış anlaşmasının bu büyük maliyetine rağmen Kolombiya ekonomisine katkısı da olacak.

48 milyonluk nüfusuyla Kolombiya, Brezilya, Meksika ve Arjantin’den sonra Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi.

Dünya Bankası tahminlerine göre, FARC’la imzalanan barış anlaşması sayesinde önümüzdeki 15 yılda ortalama olarak yıllık ek yüzde 0,3 puanlık bir büyüme kaydedilecek.

FARC’ın yanı sıra ELN adlı gerilla örgütüyle barış görüşmeleri sürüyor. FARC ve ELN gibi sol örgütler ile Kolombiya ordusu ve devlet yanlısı sağ paramiliter güçler arasında yaşanan savaşta 260 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. 60 bin kişinin ‘kayıp’ olarak kayıtlara geçtiği iç savaş nedeniyle 7,1 milyon kişi de yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalmıştı.