Kolombiya’da zika beklenenden az yayıldı

Aylardır Güney Amerika ülkelerinde yayılan Zika virüsünün beklenenden daha az fazla kişiye bulaşması sevindiriyor.

Aylardır Güney Amerika ülkelerinde yayılan Zika virüsünün beklenenden daha az fazla kişiye bulaşması sevindiriyor. Brezilya’dan sonra virüsün en fazla yayıldığı ülke olan Kolombiya’da 61 bin kadar Zika vakası olduğu duyurulurken, en az 11 bininin hamile kadınlardan oluşması dikkat çekti. 

Ulusal Sağlık Enstitüsü (INS) tarafından yayınlanan Mart ayı verilerine göre, ülkede Zika virüsüne yakalanan kişilerin sayısı 61 bin 393 olarak kaydedildi. 20-26 Mart tarihleri arasında 2 bin 555 yeni vaka tespit edilirken, toplamda ise 11 bin 239 hamile kadının virüse yakalandığı belirtildi. 

Yaklaşık 1,5 milyon Zika vakasının olduğu Brezilya’dan sonra ikinci sırada gelen Kolombiya’da daha önceleri virüsün 600 bin kadar kişiye bulaşacağından endişe ediliyordu. Mart ayı ortasında yapılan bir açıklamada, virüsün büyük bir salgına dönüşme ihtimalinin olmadığı duyurulmuştu. 

Aedes aegypti adlı sinek türünden insana bulaştırılan Zika virüsü ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi gribal semptomlar gösteriyor. Virüsün hamile kadınlara bulaşması durumunda veya virüsten kurtulduktan kısa süre sonra hamile kalınması halinde yeni doğan çocuklarda mikrosefali denilen hastalığa yol açıyor. 

Brezilya başta olmak üzere onlarca ülkede görülen virüsün Ağustos ayında Rio de Janerio’da düzenlenecek olimpiyatlara kadar yok olması ümit ediliyor.