Koronavirüs tedbirleri gevşetilmeye devam ediyor

Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 5 milyon 500 bini aşarken, 347 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Dünyanın bir çok yerinde evde kalma kuralları da gevşetilmeye devam ediyor.

Worldometers.info sitesine göre Aralık ayında ortaya çıkan yani koronavirüs pandemisinde dünya genelinde 5 milyon 530 bine vaka tespit edildi. Ülkelerin çoğunda testler sınırlı olduğu için gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Ülkelerin verdiği resmi verilere göre şimdiye kadar 347 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

En fazla etkilenen ülkeler şöyle: ABD (97 bin 722 ölü), Birleşik Krallık (36 bin 793), İtalya (32 bin 785), İspanya (28 bin 752), Fransa (28 bin 367), Brezilya (22 bin 666).

Türkiye, resmi açıklamalara göre 156 bini aşkın vaka ile, dünya genelindeki vaka sayısında Fransa ve Almanya’dan sonra 9’uncu sırada bulunuyor. Türkiye’deki ölü sayısı ise 4 bin 340 olarak açıklandı. Türk hükümetinin koronavirüsü yönetme biçimi, siyasi ve ekonomik fırsata dönüştürmesi, vaka ve ölü sayısında manipülatif bilançolar vermesi konusunda tepkiler de sürüyor.

Covid-19’la birlikte ekonomik kriz derinleşirken, çok sayıda ülke evde kalma tedbirlerini gevşetmeye devam ediyor.

Japonya, olağanüstü halin halen uygulandığı bölgelerin tümünde bu tedbirleri kaldırdı. Bunların başında Tokyo geliyor. Tedbirlere son verilmesine rağmen, yetkililer halkı evde kalmaya teşvik ediyor ama zorlamıyor.

İspanya’da Madrid ve Barselona sakinleri park ve teraslara yeniden döndü. Virüsün az etkilediği diğer bölgelerin sakinleri plajlara da gidebiliyor.

Yunanistan ve Almanya’nın Bavyera eyaletinde de teraslar açıldı. İtalya ise havuzlar ve spor salonlarını açtı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de on haftadır kapalı olan metro yeniden kapılarını açtı.

İran’da Şiilerin temel mabetleri kapılarını yeniden açanlar arasında yer alıyor.