Kriz üniversite öğrencileri ve süreli çalışanları sert vuracak

Yeni tip koronavirüs Covid-19 nedeniyle birçok sektörde aktivitenin durmasıyla başlayacak ekonomik kriz, başta üniversite öğrencileri olmak üzere dar gelirliler veya günü birlik çalışan bireyleri daha çok vuracak.

Covid-19 nedeniyle sağlık ve gıda gibi bazı sektörler hariç tüm işyerlerinin kapalı olması nedeniyle milyonlarca dar gelirli ve öğrenci yaşanan ekonomik krizden daha ağır bir biçimde etkilenecek.

Fransa’da Katolik Kilisesi’ne bağlı yardım kuruluşu Secours Catholique’in genel direktörü Véronique Fayet, hükümetten ülkedeki tüm kesimleri dikkate alan bir kriz politikası talep etti. Sadece Fransa’da milyonlarca dar gelirli, üniversite öğrencisi veya taşeron işçi bürolarına çalışan kişinin işe gidemediğine dikkat çeken Fayet, bu kişilerin tek gelir kaynaklarından da olduğuna işaret etti. Zira kriz nedeniyle devlet tarafından işsizlik yardımları sadece resmi olarak beyan edilen çalışanlara veriliyor.

Véronique Fayet’e göre, taşeron şirketlere çalışan veya kaçak olarak çalışan çok sayıda kişi evde kalma uygulaması nedeniyle büyük bir ekonomik darboğaz ile karşı karşıyalar.

SOSYAL VE MORAL KRİZİN DE DİKKATE ALINMASI ÇAĞRISI

Hükümetin şirketler, bankalar veya geçici olarak işsiz kalan bireyler için öngördüğü yüz milyarlarca euroluk ek bütçeye değinen Fayet, öğrenciler ile geçimini kıt kanaat yapabilen bireylerin de dikkate alınmasını istedi. Fayet, şöyle dedi: “Çok sayıda kişi bu kriz nedeniyle büyük bir yoksulluk içinde bulunuyor; daha önce çok fazla görmediğimiz kişiler bunlar. Örneğin, daha düzgün yaşayabilmek veya burslarına ek gelir olması için küçük işlerde çalışan üniversite öğrencileri veya geçici kontratlar, taşeron işçi kontratları ya da beyan edilmemiş işlerde çalışanlar. Ki bu insanlar önceleri belki de bir şekilde idare edebiliyorlardı ama şimdi birdenbire yoksulluğa düşüyorlar.”

Ülkenin önde gelen işveren birliği MEDEF’in hükümete yaptığı ve çalışanların karantina uygulamasından sonra daha fazla çalışması yönündeki talebine de değinen Veronique Fayet, hükümetin Covid-19 krizinin yol açacağı sosyal ve moral zorlukları da dikkate alması çağrısı yaptı.

Secours Catholique yöneticisinin yaptığı çağrı aslında milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Fransa’da her yıl yapılan işe alımların sadece dörtte biri süresiz sözleşmeli. Geriye kalanı ise bir günden 1,5 yıla kadar olan geçici kontratlardan oluşuyor. Ayrıca yüz binlerce üniversite öğrencisi de eğitimini tamamlayabilmek için restoran, bar veya kafeler başta olmak üzere şu anda kapalı olan işyerlerinde çalışıyor.